Ugrás a fő tartalomra

Ezzel az egyszerű vérvizsgálattal a tünetek megjelenése előtt kimutathatók a különböző rákos megbetegedések

A kutatók egy lehetséges „paradigmaváltást” üdvözöltek a rákszűrésben, miután közzétettek egy olyan kísérlet eredményeit, amely egyszerű vérvizsgálattal számos különböző rákbetegség jeleit mutatta ki.

Az Életmódcentrum szerint a teszt nemcsak a rákot képes kimutatni, hanem azt is, hogy a szervezetben honnan származik a rákra utaló jel.

Ez segít az egészségügyi szakembereknek leszűkíteni azokat a vizsgálatokat, amelyeket a diagnózis megerősítéséhez és a kezelés megkezdéséhez el kell végezni.

A vizsgálat során talált rákos megbetegedések egy része jelenleg egyiket sem szűrik, ami azt jelenti, hogy a résztvevők korábban kezdhetik meg a kezelést, mint ahogy korábban lehetséges lett volna.

A rákos megbetegedések korábbi diagnosztizálása növeli a sikeres kezelés esélyeit.

“A rákos halálozási görbe meghajlásához több rák korábbi kimutatására van szükség” – mondta Josh Ofman, a GRAIL, a vizsgálati technika mögött álló vállalat elnöke.

A tesztet az Egyesült Államokban végezték el, ahol évente több mint 600 000 ember hal meg rákban.

“Sajnos a rák okozta teher a demográfiai szökőárral együtt nő, mivel a rák kialakulásának abszolút kockázata növekszik, ahogy öregszünk” – mondta Ofman.

“Azonban egy olyan világ, ahol több egyetlen rákszűrési tesztet végeznek, egyszerűen klinikailag és gazdaságilag tarthatatlan, mivel minden egyes rákszűrési teszt 5-10 százalékos hamis pozitív arányt mutat.”

A cége által kifejlesztett teszt, az úgynevezett Galleri-teszt „paradigmaváltást” tehetne lehetővé a rákszűrésben „azáltal, hogy egyetlen vérvizsgálattal több ráktípust találnak korábbi stádiumban” – tette hozzá.

A vérvizsgálat során egyetlen vérmintát vettek a pácienstől, amelyet azután megvizsgálnak a DNS metilációjára, ami a rák egyik jellemzője.

A metilezésről akkor beszélünk, amikor a DNS-ben metilcsoportokat – a szerves vegyületek közös egységeit – detektálunk. Nem változtatják meg a DNS-kódot, de megváltoztathatják a génexpressziót.

A tesztet DNS-szekvenálással és gépi tanulással végzik a vérből származó DNS metilációs mintázatainak elemzésére.

Ez az elemzés felismerheti a rákos jeleket, és megjósolhatja, hol lehet a rák a szervezetben.

A GRAIL szerint a Galleri teszt több mint 50 rákfajta jeleit képes kimutatni.

A PATHFINDER elnevezésű vizsgálatban 6662 résztvevő vett részt, akik mindannyian 50 év felettiek voltak, és így nagyobb volt a rák kockázata.

92 résztvevőnél találtak rákos jelet, közülük 35-nél összesen 36 különböző rákot diagnosztizáltak.

A GRAIL szerint az igazolt rákos megbetegedések 71 százalékának volt olyan ráktípusa, amelyet nem rendszeresen szűrnek, mint például a méh- és hasnyálmirigyrák.

A talált nem visszatérő rákos megbetegedések 48 százaléka korai stádiumban volt.

Azt találták, hogy az előrejelzés, hogy honnan származik a rákos jel a szervezetben, 97 százalékos pontosságú.

“A PATHFINDER tanulmány egy izgalmas első lépés a rákszűrés megközelítésének alapvető változása felé” – mondta Deb Schrag, a New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Center Orvosi Tanszékének elnöke.

Hozzátette, hogy a tanulmány “bepillantást enged abba, hogy mit tartogathat a jövő” azzal a lehetőséggel, hogy vérvizsgálattal szűrjék a rákos megbetegedések “legkorábbi és leginkább kezelhető stádiumában”.

Jeffrey Venstrom, a GRAIL tiszti főorvosa elmondta, hogy a Galleri-teszt – a standard szűréssel együtt végzett – több mint kétszeresére növelte a kimutatott rákos megbetegedések számát.

Ezek közé tartoztak a máj-, vékonybél- és méhrák I. stádiumú, valamint a hasnyálmirigy-, csont- és szájgarat II. stádiumú daganatai.

“Ez különösen figyelemre méltó, mivel a PATHFINDER populációt az átlagosnál nagyobb arányban szűrték mammográfiás, kolonoszkópiás és alacsony dózisú CT (számítógépes tomográfia) tüdővizsgálatok céljából.”

A tanulmány eredményeit az Európai Orvosi Onkológiai Társaság 2022-es párizsi kongresszusán mutatták be.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente