Fogyasztóvédelmi vizsgálat indult a Aldi ellen

Az Aldi eljárására szerint alkohol vásárlása esetén a pénztáros elkéri a vásárló személyi igazolványát. Ez olyan esetekben is megtörtént, amikor a vásárlóról első pillantásra is egyértelműen megállapítható volt, hogy 18 éven felüli.

Az áruházlánc nem tagadta a gyakorlatot: mint kiderült, a folyamat úgy zajlik, hogy a kasszások elkérik a vásárlók azonosító okmányát, „a pénztáros a kassza rendszerébe begépeli a pontos születési dátumot, a szoftver pedig egy egyszerű kivonási műveletet végez a születési dátum és az aznapi dátum alapján”. Állításuk szerint ezzel dolgozóik munkáját akarják megkönnyíteni - írt a HVG.

Ennek a gyakorlatnak a jogszerűségére kérdezett rá Varga Judit igazságügyi miniszternél Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési képviselője. Bár a politikus írásbeli kérdésére nem Varga, hanem a minisztérium államtitkára, Répássy Róbert válaszolt, ebből is kiderültek érdekes részletek. Az államtitkár szerint ugyan a hatályos jogszabályok szerint „kétség esetén” lehetséges az életkor igazolásának lehetőségével élni, az Aldi gyakorlatának mégis lettek következményei. Répássy ugyanis azt írta: "az írásbeli kérdés szerinti magatartással összefüggésben egy diszkont élelmiszer-lánccal szemben ellenőrzés van folyamatban a fogyasztóvédelmi hatáskörében eljáró illetékes kormányhivatal előtt."

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések