Ugrás a fő tartalomra

Itt az igazság a szintetikus drogokról

Az USA-ban 2009 és 2014 között 200–300 új dizájnerdrogot azonosítottak, amelyek többségét Kínában állították elő. Európát az elmúlt 10 év során több mint 650-féle új dizájnerdroggal árasztották el. Vannak közöttük olyanok, amelyek kémiai összetevőit még a mai napig sem azonosították teljes egészében, és amelyeknek az emberi testre és elmére kifejtett hatásai ismeretlenek - írta a mondjnemetadrogokra.hu.

A szintetikus drogokat (ismertebb nevük: dizájnerdrog) mesterséges vegyi anyagokból készítik, nem pedig természetes összetevőkből.

A piacon jelen levő számos dizájnerdrog leírása (beleértve az ecstasyt, az LSD-t és a metamfetamint) itt található meg. Ez a füzet az úgynevezett „szintetikus marihuánáról” (herbál vagy kristály), a „szintetikus élénkítőkről” (Fürdősók) és az „N-bomba” néven ismert drogról mondja el a tényeket. Ezek az olyan szintetikus drogok közé tartoznak, amelyeket „dizájnerdrogoknak” neveznek.

Annak megértéséhez, hogy mi a herbál, a kristály és a fürdősó, továbbá hogy hogyan jöttek létre, tudnunk kell, hogy mi az a „dizájnerdrog”. A dizájnerdrog egy illegális drog szintetikus (vegyileg összeállított) változata, amit egy kissé megváltoztattak, hogy elkerüljék az illegálisként való besorolását.

Ez lényegében egy vegyész által elvégzett kísérlet új drog előállítására, amit aztán legálisan lehet eladni (a neten vagy boltokban). Így a drogdílerek az interneten úgy tudják árulni, hogy jogi értelemben véve ezzel nem követnek el törvényszegést.

Amint a törvényvégrehajtás utoléri ezeket az így létrehozott új szereket, és illegálissá nyilvánítja őket, az előállítók piacra dobnak egy módosított változatot, hogy kicselezzék a törvényt. És a ciklus megismétlődik.

Az ilyen drogok egy részét az interneten vagy bizonyos üzletekben árulják (mint „herbál-dohánykeverék”), miközben más anyagokat azzal álcáznak, hogy „emberi fogyasztásra alkalmatlan” („növényi eredetű füstölő”, „növénytápszer”, „fürdősó” vagy „ékszertisztító”), hogy elfedjék az eredeti felhasználási célját, továbbá hogy megkerüljék az egészségügyi és biztonsági rendszabályokat.

Mivel a kifejlesztett vegyi anyagok száma folyamatosan növekszik, a dizájnerdrogok használóinak esélye sincs megtudni, hogy az általuk fogyasztott szer mit tartalmazhat.

Továbbá, mivel a már ismert drogon végzett kis változtatás is olyan új drogot eredményezhet – ez gyakran meg is történik –, amelynek nagyon eltérőek a hatásai, így a fogyasztó még megbecsülni sem képes, hogy milyen hatással lesznek az egészségére annak a drognak az összetevői, amit éppen kipróbál.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"