Ugrás a fő tartalomra

Ők Dobrev Klára árnyékkormányának árnyékminiszterei

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke bemutatta árnyékkormánya tagjait hétfőn Budapesten - írta az MTI.

A politikus sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a "12 éve tartó felelőtlen kormányzás, a tudás, a szakértelem teljes hiánya, az emberek semmibevétele" oda vezetett, hogy az egyetlen kiút a válságból az, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek és kormányának "buknia kell".

Azt mondta, a kormányzás politikai tevékenység, és ő azzal ért egyet, ha a kormányt választott képviselők alkotják, mert a választóktól függő kormánytag a miniszterelnöki túlhatalom egyik legerősebb korlátja. Hangsúlyozta, árnyékkormánya tagjai választói legitimitással rendelkeznek, de emellett szakterületek elismert képviselői.

Közölte, az árnyékkormány ügyében nem folytattak előzetes pártközi koalíciós tárgyalásokat, mert "ennek sem lehetőségét, sem okát" nem látták.

Az árnyék-kancelláriaminiszter és az árnyék-miniszterelnök helyettese Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke - ismertette, jelezve, hogy a politikus feladatai közé fognak tartozni az uniós ügyek, valamint a közigazgatás újjászervezése.

Az árnyék-pénzügyminiszter Bodnár Zoltán, az MNB egykori alelnöke lesz, aki az árnyékkormány egyetlen olyan tagja, aki nem választott képviselő. Dobrev Klára szerint elengedhetetlen, hogy jelöltje ne csak a költségvetési, fiskális politikához, de a monetáris politikához is értsen. Hangsúlyozta, Bodnár Zoltánra vár az euró bevezetésének előkészítése.

Az árnyék-külügyminiszter Rónai Sándor, a DK EP-képviselője, akinek "le kell mosni azt a gyalázatot, amit az Orbán-kormány rakott rá a magyar megítélésre", újjá kell élesztenie a "tetszhalott" V4-es együttműködést, és új alapokra kell helyeznie az együttműködést barátainkkal, szövetségeseinkkel - fogalmazott.

A kormányprogramért felelős árnyékminiszteri posztot Arató Gergely parlamenti képviselő tölti majd be - folytatta Dobrev Klára, megjegyezve, ez az a feladat, amit a Fidesz az elmúlt 12 évben még csak meg sem próbált megvalósítani, mert soha nem lehetett tudni, hogy mi a programja.

Az árnyékormány belügyminisztere Mustó Géza, a X. kerület rendvédelemért, közbiztonságért felelős alpolgármestere, akinek a rendvédelmi dolgozók helyzetének rendbetétele, az ember- és eszközhiány csökkentése lesz a feladata.

Dobrev Klára az árnyékkabinet bér- és munkaügyi tagjaként mutatta be Kordás Lászlót, míg szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszterként Gy. Németh Erzsébet képviselőt.

Egészségügyi árnyékminiszterként Komáromi Zoltán országgyűlési képviselő fog dolgozni, akinek az lesz a munkája, hogy meggyógyítsa a "beteg magyar egészségügyet" - mondta.

Varju László, a DK alelnöke lesz az árnyékkormány energia- és rezsiügyi minisztere - közölte Dobrev Klára. Az árnyék-miniszterelnök a képviselő feladatául szabta, hogy megmutassa, hogyan lehet elérni az ország energiafüggetlenségét, csökkenteni az orosz gáztól való függést, valamint megoldani, hogy a magyar családok rezsije kiszámítható és megfizethető legyen.

Az árnyékkormány gazdasági minisztereként Dávid Ferencet, a DK országgyűlési képviselőjét mutatta be. Hozzátette, a politikus egyik legfontosabb feladata a kis- és közepes vállalkozások megerősítése lesz, de eközben azzal is törődnie kell, hogy helyreállítsa Magyarországon a társadalmi érdekegyeztetést.

Dobrev Klára elmondta, hogy környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter Oláh Lajos parlamenti képviselő, a mezőgazdasági árnyéktárcát Benedek Szilveszterre, a Veszprém megyei közgyűlésben dolgozó képviselőre bízta, az önkormányzati árnyékminiszteri posztot pedig Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester tölti be.

A honvédelmi árnyékminiszter Vadai Ágnes, illetve az oktatási és kulturális árnyékminiszter Barkóczi Balázs külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a rendezvényen.

Az árnyékkormányon belül fog dolgozni vidéki önkormányzati ügyekért felelős főtanácsadóként Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, a szóvivő pedig Kálmán Olga parlamenti képviselő lesz.

Dobrev Klárát megkérdezték, mi alapján érezték úgy, hogy szükség van az árnyékkormány megalakítására. Az EP-képviselő azt felelte, hogy "dráma van az országban", Orbán Viktor miniszterelnök "becsapta" a választókat, a kormányfő biztonságot ígért, majd "sok millió embert az egyik legnagyobb létbizonytalanságba taszít".

Arról, hogy szerepel-e a programjukban az árstopok kivezetése, a 27 százalékos áfát bíráló politikus azt mondta, hogy egy tisztességes és szakmai kormány meg tudja állítani az inflációt.

Egy felvetésre kijelentette, ő sem elégedett azzal, hogy kevés nő van az árnyékkormányában. Mint mondta, szomorúan látja, hogy noha a Demokratikus Koalíció tagjainak, aktivistáinak túlnyomó többsége nő, amikor választott tisztséget kell vállalni, akkor ők valamiért "elfogynak".

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem tagja az árnyékkormánynak Gyurcsány Ferenc, Kálmán Olga emlékeztetett: a DK elnöke az elmúlt években számtalanszor elmondta, hogy semmiféle kormányzati szerepre nem készül, neki a párt és a frakció vezetése a feladata.

Az árnyékkormány tagjai: 

 • Molnár Csaba DK-s EP-képviselő lesz a kancellária miniszter
 • Bodnár Zoltán egykori MNB-alelnök a pénzügyminiszter
 • Rónai Sándor DK-s EP-képviselő a külügyminiszter
 • Arató Gergely DK-s parlamenti képviselő a kormányprogramért felelős miniszter
 • Mustó Géza DK-s kőbányai önkormányzati képviselő a belügyminiszter
 • Kordás László DK-s parlamenti képviselő, a Magyar Szakszervezeti Szövetség volt elnöke a bér- és munkaügyi miniszter
 • Gy. Németh Erzsébet DK-s parlamenti képviselő a szociális és nyugdíjügyi miniszter
 • Komáromi Zoltán DK-s parlamenti képviselő az egészségügyi miniszter
 • Varju László DK-s parlamenti képviselő az energia- és rezsiügyi miniszter
 • Dávid Ferenc DK-s parlamenti képviselő, a VOSZ volt főtitkára a gazdasági miniszter
 • Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselő a honvédelmi miniszter
 • Oláh Lajos DK-s parlamenti képviselő a környezetvédelmi és klímaügyi miniszter
 • Benedek Szilveszter, a DK agrárkabinetjének vezetője és Veszprém megyei közgyűlési képviselője a mezőgazdasági miniszter
 • Barkóczi Balázs DK-s parlamenti képviselő az oktatási miniszter
 • Szaniszló Sándor DK-s XVIII. kerületi polgármester az önkormányzati miniszter
 • A vidéki önkormányzatokért felelős főtanácsadó: Szitka Péter DK-s kazincbarcikai polgármester. A sport is hozzá tartozik
 • az árnyékkormány szóvivője: Kálmán Olga

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"