Ugrás a fő tartalomra

Orbán Balázs: az ukrajnai háború elhúzódásán még nyerhetnek valamit a kínaiak és az amerikaiak

Az ukrajnai háború elhúzódásán még nyerhetnek valamit a kínaiak és az amerikaiak, de egy biztos, hogy ezen a háborún Európa már nem nyerhet - jelentette ki Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója hétfőn Pozsonyban, ahol felszólalt egy panelbeszélgetésen a Ladislav Hanus társaság által szervezett konzervatív konferencián.

A panelbeszélgetés központi témái az ukrajnai háború, annak közép-európai megítélése, valamint következményei voltak. Szakértők, illetve politikusok szólaltak fel rajta a visegrádi négyek csoportjának (Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia) országaiból.

"A közép-európai térség az elhúzódó háború következményeként gazdasági lejtmenetbe fog fordulni, infláció, energiaválság, munkanélküliség" - mondta felszólalásában Orbán Balázs. Hozzáfűzte: az ukrajnai háború elhúzódása azt fogja okozni, hogy eltűnnek annak a gazdasági sikernek az alapjai, amelyek jelenleg a közép-európai országokat jellemzik és erejüket adják. Hangsúlyozta: ezért a magyar pozíció az, hogy arra kell összpontosítani, hogy minél előbb a béke, a fegyvernyugvás és a helyzet lenyugtatása irányába toljuk az eseményeket. Megjegyezte: lehet, hogy más kormányok más szempontokat tartanak jelen pillanatban fontosabbnak, de végső soron ez egy olyan stratégiai szükségszerűség, amely nem a visegrádi együttműködés széttartása, hanem összeforrasztása irányába mutat.

A miniszterelnök politikai igazgatója a felszólalások utáni beszélgetés során leszögezte: a közép-európai siker kulcsa a gazdasági siker, mivel, ha ezek az országok gazdaságilag nem sikeresek, senki nem fogja őket komolyan venni, és a régió keletről, nyugatról vagy délről uralt peremterület lesz, "ahol a fű sem nő." Rámutatott: a tőlük keletre zajló katonai konfliktustól a régió országainak képesnek kell lenniük megvédeni magukat, és ehhez még mind a négy országnak erősítenie kell katonai képességeit, de az ott zajló háború ezen országok gazdasági sikereinek alapját veszélyezteti.

"Hosszú távú kérdésekben lehet más fénytöréseket felvázolni, de ha a rövid távú perspektíva ilyen riasztó, nincs más lehetőségünk, mint védeni a pozícióinkat és hűteni a kedélyeket, mert különben nagyon komoly problémáink lesznek" - jelentette ki Orbán Balázs. Rámutatott: Magyarország olyan iparágakban keres kitörési pontokat, amelyekkel nem csak gyártási, hanem kutatási és fejlesztési kapacitásokat hozhat az országba, a versenyképesség és annak érdekében, hogy tíz év múlva arról lehessen beszélni, hogy nincs fejlettségi különbség Nyugat- és Közép-Európa között. Kifejtette: ebben a perspektívában a magyar gazdaság motorja a következő évtizedekben az energiaintenzív ágazatok lesznek, s ha nem lesz lehetőség az olcsó energia biztosítására, az lemaradást fog eredményezni a technológiai versenyben.

"Az a perspektíva Közép-Európa számára, hogy tíz éven belül utolérjük a nyugatot, és magunk mögött hagyjuk Dél-Európát, és ezt a perspektívát veszélyezteti az, ami most van" - szögezte le Orbán Balázs. Hozzáfűzte: az energia tekintetében nem az egyik függőségből a másik függőségbe kell átsodródni, hanem újabb területek felé kell nyitni az olcsó energia megszerzése érdekében, úgy, hogy az átmeneti időszakban is megfelelő mennyiségű és olcsó energia álljon rendelkezésre.

A miniszterelnök politikai igazgatója kijelentette: ha válság van, és Európa nem képes a saját érdekei szerint cselekedni a világpolitikában - ahogy ez most látható -, akkor egy lassú hanyatlás következik be, ami kiegészül a brüsszeli bürokrácia centralizációs igyekezetének erősödésével. "Közép-Európának képesnek kell lennie ezeknek a saját érdekeivel ellentétes centralizációs törekvéseknek ellentartani" - szögezte le Orbán Balázs.

A pozsonyi Conservative Summitot hagyományteremtő céllal tavaly hozták létre. Az idei konferencia központi témái a konzervatív Európa víziója, a családpolitika és az ukrajnai háború. A rendezvény szervezőinek elképzelése szerint a konferencia platformot adhat a térség konzervatív gondolkodóinak és politikusainak véleménycseréjéhez, és segíthet összefűzni a részleteiben esetenként különböző, ám alapjaiban véve közös nézeteiket. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"