Ugrás a fő tartalomra

Plusz két hónap haladékot kaphat Brüsszeltől a magyar kormány

A jövő héten kerül sor az európai uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácskozására, amelyen még nem lesz téma a „magyar ügy” Ennek a fórumnak kell döntenie arról, hogy valóban megfosszák-e Magyarországot a felzárkózására szánt közösségi támogatások egyharmadától.

A Népszavának nyilatkozó EU diplomata szerint a tárcavezetők erősen hajlanak rá, hogy az Orbán kormánynak plusz két hónap haladékot adjanak a pénzbüntetés elkerülését lehetővé tevő reformcsomag végrehajtására.

Az Európai Bizottság szeptember 18-ikán 3000 milliárd forint (7,5 milliárd euró) támogatást javasolt elvonni Magyarországtól az uniós forrásokkal elkövetett és büntetlenül hagyott visszaélések miatt. A biztosi testület ugyanakkor jelezte: nem kéne azonnal bevasalni a büntetést, hanem időt kell hagyni a magyar kormánynak, hogy végrehajtsa azokat a korrupcióellenes intézkedéseket, amelyek meglátása szerint jelentősen javítanák a közösségi források szabályos felhasználását. Szankciós javaslatát ezzel a kiegészítéssel utalta a tagállami pénzügyminiszterek tanácsa elé. A tárcavezetőknek egy hónapjuk van a döntésre, de rendkívüli esetben a határidőt két hónappal megtoldhatják, amire minden brüsszeli beszélgetőpartnerünk jó esélyt látott. Így október helyett decemberben kell majd határozniuk: jóváhagyják-e vagy elvessék a pénzmegvonásra tett javaslatot. „Megbízunk az Európai Bizottságban”, mondta egy tagállami diplomata a Népszavának, hozzátéve, hogy kormánya a jogállamisági eljárást és a magyar kötelezettségvállalások teljesítését „rendkívül fontosnak” tartja. Az Orbán kabinet összesen 17 törvényt és intézkedést terjesztett az Országgyűlés elé, hogy elhárítsa a pénzvesztés kockázatát. A tervezett korrupcióellenes intézkedéseket egyeztette az Európai Bizottsággal, és november 19-ikéig kapott haladékot a teljesítésükre.

Az Európai Parlamentben nincs mindenki meggyőződve róla, hogy a Fidesz-kormánynak haladékot kell adni a reformokra. – Orbán Viktornak volt elég ideje, hogy teljesítse a brüsszeli elvárásokat, ezért nem látjuk értelmét, hogy az intézmények tovább halogassák a döntést. A javasolt támogatásokat késlekedés nélkül fel kell függeszteni – mondta a lapnak Pedro Marques, a szocialista frakció egyik helyettes vezetője a politikai csoport álláspontjáról.

Az EP-nek egyébként nincs lehetősége rá, hogy közvetlenül befolyásolja a jogállamisági eljárás menetét, egyetlen határozathoz sem kell a beleegyezését adnia.

Jövő héten, kedden tart vitát az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a Magyarországgal szemben elindított jogállamisági eljárás friss fejleményeiről. Erről az EP elnökéből és frakcióvezetőiből álló Elnökök Konferenciája döntött csütörtökön. A Népszava értesülése szerint a téma napirendre tűzését a Zöldek frakciója kezdeményezte. Egy hónapon belül ez lesz a második általános vita a magyarországi helyzetről. A képviselő-testület szeptemberben állásfoglalást is elfogadott, amelyben leszögezte, hogy Magyarország megszűnt demokrácia lenni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente