Ugrás a fő tartalomra

Rezsimoratórium bevezetését javasolja a DK, a Fidesz szerint "Gyurcsányék szankciópártiak és rezsiemelés-mániásak"

A Demokratikus Koalíció árnyékkormánya intézkedési csomagot dolgozott ki a rezsimoratórium megvalósítására - közölte az ellenzéki párt alelnöke sajtótájékoztatón.

Varju László, a DK parlamenti képviselője azt mondta, hogy megdupláznák a lakosságnak kedvezményes áron adható gáz ás áram mennyiségét, valamint öt százalékra csökkentenék a piaci áron adott gáz és áram áfáját. A DK energia- és rezsiügyi árnyékminisztere hozzátette, 2023. április 30-ig az idei év elején alkalmazott szinten fagyasztanák be a rendszerhasználati díjakat.

Jövő év június végéig ne lehessen kikapcsolni a gázt és az áramot azoknál, akiknek augusztus 1-jén nem volt egy hónapot meghaladó tartozása, és továbbra is fizetik az idén január és augusztus közötti átlagos számlaértéket! - javasolta a politikus.

A felgyülemlett fizetési elmaradások kezelésére a DK szerint egy támogatási rendszert kell kidolgozni a szociális és jövedelmi helyzet alapján - ismertette Varju László.

Gyurcsányék nem befagyasztanák, hanem egy tollvonással a többszörösére emelnék a rezsit, ugyanis szankciópártiak és rezsiemelés-mániásak - áll a Fidesz csütörtöki közleményében, amelyben a Varju László DK-alelnök sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagáltak.

A baloldal már kormányzása alatt is sorozatosan emelte a rezsit, közel tíz éve a rezsicsökkentés teljes eltörléséért kampányol, buzgón támogatja az energiaárak elszabadulásáért felelős brüsszeli szankciókat, és "már azt is tudjuk, miért" - írták, hozzátéve: a baloldalt "kilóra megvették" a külföldi kampánypénzekkel, hogy az Európát tönkretevő brüsszeli szankciók mellé álljanak. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente