Ugrás a fő tartalomra

Rezsiszigort vezet be Budapest egyik leggazdagabb kerülete

"Az áramot az eddigieknél 12-szer drágábban, a gázt 11,5-ször drágábban tudja megvenni a XII. kerületi önkormányzat. Ez 2,5 milliárdos plusz kiadást jelent, miközben a költségvetés 15 milliárdos" - ezzel vezette fel Pokorni Zoltán polgármester a képviselő-testület ülésén azt a megszorítócsomagot, amit a főváros egyik leggazdagabb kerülete vezet be, írta a 444.

Mivel a bölcsődéket és az óvodákat mindenáron nyitva tartják, hogy a szülők dolgozhassanak, a többi intézménynél még nagyobbat kell spórolni. (Ugyanakkor az óvodákban is legfeljebb 20-22 fok lesz, a bölcsődék öltözőhelyiségeiben 24 fok. Novembertől emelkedik a bölcsődei gondozás díja is, a kerületben élőknél napi 1400 forintról 1700 forintra, nem kerületieknek 2 800 forintról 3 400 forintra, de a különböző kedvezmények megmaradnak.)

Januártól három hónapra bezár a MOM Kulturális Központ, a Barabás-villa, a Jókai Klub, a Hegyvidék Galéria, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény, a Városmajori uszoda, a MOM Sportközpont és a Városmajori focipályák (egész pontosan nem fedik be őket)

Az eredeti tervben szerepelt két, az idősek nappali ellátását végző gondozási központ is. Végül úgy döntöttek, hogy ezek közül csak az egyiket, a Normafánál lévőt zárják be, a Németvölgyi nyitva marad, mert fontos, hogy az idősek azt érezzék, hogy közösségbe tartoznak. A kulturális Szalon is hasonló okok miatt úszta meg a téli bezárást.

Bevezetik az önkormányzati hivatalokban, hogy lehetőség szerint a héten csak három napot legyenek bent a hivatalban, két napot otthonról dolgozzanak.

Az eddigi fűtési támogatás helyett rezsitámogatást vezetnek be a rászorulóknak és az egyedülálló időseknek. Ennek az összege eddig 12 ezer forint volt, most 13 lesz, de szélesebb kör kaphatja.

Az önkormányzat 20 százalékkal növeli majd a közétkezési díjakat, de csak január elsejétől, addig az alapanyagárak miatti többletköltségeket átvállalja. Az önkormányzati lakások bérleti díjának megemelését is elhalasztják idén.

Bérleti díjkedvezményt adnak a Waldorf iskolának és a megváltozott munkaképességű Ízlelő étteremnek.

Az ülés alatt Pokorni megjegyezte, hogy milyen meleg van a teremben, nem mutatnak jó példát, pedig ő még pulóvert is felvett. Jelezték neki, hogy még nem fűtenek.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"