Ugrás a fő tartalomra

Szabó Tímea: Orbán 12 éve nem csinál mást az uniós pénzekkel, mint saját strómanjain keresztül ellopja azt

A Párbeszéd nem támogatja azt, hogy a jogállamisági vitához benyújtott törvényjavaslatokat kivételes tárgyalásban tárgyalja a parlament - erről a párt frakcióvezetője beszélt vasárnap.

Szabó Tímea online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, pártja álláspontja egyértelmű: Magyarországnak és a magyar embereknek meg kell kapniuk az uniós támogatást, és egyetlen ellenzéki párt politikusa sem drukkolhat annak, hogy ezek a pénzek ne jussanak el az emberekhez.

Azt mondta, Orbán Viktor kormányfő évek óta pontosan tudja, hogy Magyarország nem felel meg az uniós szerződéseknek, és nem tartja be az Európai Unió (EU) értékeit és alapelveit - írta az MTI.

"A miniszterelnök tizenkét éve nem csinál mást az uniós pénzekkel, mint saját strómanjain keresztül ellopja azt; több ezer milliárd landolt már a zsebeikben a pedagógusok és egészségügyiek béremelése helyett" - fejtette ki.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány az utolsó percig húzta az időt a jogállamisági törvényjavaslatok benyújtásával, miközben már nyár óta tárgyalni kellett volna a dokumentumokról.

"Hónapokig tartó tárgyalás után volt hajlandó benyújtani a kormány azokat a törvényjavaslatokat, amelyek - legalábbis elvben - változtatnak a keretrendszeren. De a kormány nem adta fel azt, hogy hülyének nézze az EU-t és a magyar embereket, és a kormány úgy nyújtott be öt törvényjavaslatot, hogy a jogállamiságot tovább csorbítja" - fogalmazott.

Szabó Tímea kitért arra, hogy úgy kellene most egy kivételes eljárásban tárgyalni az öt törvényjavaslatot, hogy az ellenzéki pártoknak 20 perc állna rendelkezésükre. Ráadásul az öt dokumentumból kettőt péntek este nyújtott be a kormány - jegyezte meg.

Az egyik ebből éppen az - amit az EU is követel -, hogy ne lehessen többet gyorsított eljárással, a nyilvánosságot és a pártokat kizárva törvényjavaslatokat tárgyalni - mutatott rá.

Az ellenzéki politikus szerint összevont vitát akkor lehet tartani, ha a törvényjavaslatok egymáshoz szorosan kapcsolódnak, azonban ezek a most tárgyalt dokumentumok tartalmilag különbözőek.

A Párbeszéd álláspontja az, hogy ameddig ilyen eljárásban akarja a kormány tárgyalni ezeket a kulcsfontosságú törvényjavaslatokat, addig a párt nem támogatja a kivételes eljárás tárgyalását. Véleménye szerint a november 19-ei, uniós határidőig lenne idő ezeket a javaslatokat több napon át tárgyalni.

A Párbeszéd követeli a kormánytól azt is, hogy az általuk a héten benyújtott korrupcióellenes törvénycsomagot is tűzze napirendre, és tárgyalja is meg a parlament. Ez a javaslatcsomag valóban azt garantálja, hogy az uniós pénzek ne tűnjenek el, hogy a korrupciós ügyeket feltárják, és a támogatások valóban azokat a célokat szolgálják, amiket az unió eredetileg előírt.

Ha ezek megtörténnek, a Párbeszéd támogatni fogja a kivételes eljárást is - mondta Szabó Tímea.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente