Ugrás a fő tartalomra

Új terápia hozhat áttörést a daganatos betegeknek

Az USA-ban már engedélyezték azt a készítményt, ami a melanómában szenvedő daganatos betegeknek jelentheti a gyógyulást, az Európai Gyógyszerügynökség is pozitív véleménnyel van a terápiáról - számolt be a Napi.hu.

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) július közepi ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a melanóma kezelésére szolgáló Opdualag készítményre.

Az Opdualag 12 éves vagy idősebb felnőttek és serdülők előrehaladott - nem operálható vagy áttétes - melanómájának első vonalbeli kezelésére javallott. A készítményt kizárólag onkológus szakorvos írhatja fel - írja az Orvostovábbképző Szemle.

Az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala az FDA már március 18-án engedélyezte a készítményt azonos márkanéven, a kérelmező itt a Bristol-Myers Squibb Company volt.

A klinikai vizsgálatba 714 főt vontak be, akik harmadik vagy negyedik stádiumú melanómában szenvedtek.

A vizsgálatok során az Opdualag leggyakoribb mellékhatásai a mozgásszervi fájdalom, fáradtság, kiütés, viszketés és hasmenés voltak. A leggyakoribb laboratóriumi eltérések többek között a csökkent hemoglobinszint, az alacsony limfocitaszám és csökkent nátriumszint voltak.

A melanóma agresszív rákos megbetegedés, ha időben felismerik, jól kezelhető. A daganatos betegségek között Magyarországon a negyedik-ötödik leggyakrabban előforduló ráktípus. 

Statisztikai adatok szerint jelentősen emelkedett Magyarországon a melanomás betegek száma az elmúlt években. A nemzeti rákregiszter adatai szerint 2007-ben 1800, 2017-ben és napjainkban is évente háromezer új beteget diagnosztizálnak, és minden évben 360-an életüket is vesztik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"