Ugrás a fő tartalomra

Ujhelyi István: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin "kéz a kézben került hazugságspirálba"

Hazug az az állítás, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciók okozzák a magyar társadalom szenvedéseit - jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban, magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.

Az Európai Parlament plenáris ülésének szünetében Ujhelyi István azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök "kéz a kézben került hazugságspirálba". Akár az energia-, akár az élelmiszerárak, akár az orosz-ukrán konfliktus kapcsán az orosz kommunikáció mentén a két ország vezetője "folyamatos hazugságban van" - fogalmazott.

Ujhelyi István kézzelfogható és lebuktatható hazugságnak nevezte, hogy a magyar kormány szerint az uniós szankciók okozzák a nehézségeket Európában.

Szavai szerint sem a jogállamisági csomagnak és a vonatkozó intézkedéseknek, sem az inflációnak, sem pedig a Magyarországnak járó támogatások befagyasztásának nincsen közvetlen köze az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókhoz.

Mivel Orbán Viktor és kormánya az Oroszországgal szemben bevezetett minden egyes szankciós csomagot támogatott, hazugság azt állítani, hogy Magyarországot és a magyar kormányt az Európai Unió azért büntetné, mert a szankciókat Magyarország nem fogadja el - jelentette ki.

Ha Magyarország akár egyetlen eurócentet is elveszít az uniós támogatásokból, azért a felelősséget Orbán Viktor és kormánya viseli. Sem a magyar ellenzék, sem az európai intézmények arról nem tehetnek, hogy a magyar kormány visszaél a hatalmával, leépíti a jogállamiságot, és visszaél az uniós forrásokkal - mondta.

"Nekünk, magyaroknak, a magyar családoknak az az érdekünk, hogy az Európai Unióban, az európai támogatásokat felhasználva, az európai demokrácia és a jogállamiság eszközeivel élve, ha kell az EU segítségével, a rezsi és más kérdéseket is kezelve tudjunk biztonságban élni" - fogalmazott Ujhelyi István, majd hozzátette: ennek a gátja ma az Orbán-rendszer. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"