Ugrás a fő tartalomra

A Fidesz EP-képviselőcsoportja szerint az Európai Parlament Magyarország-ellenes álhírkampányt folytat

Az Európai Parlament központi és tagállami képviseleteinek közösségi média felületein Magyarországot hamis színben feltüntető tartalom jelent meg, amit a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében a "leghatározottabban visszautasított".

A képviselőcsoport tájékoztatása szerint az elmúlt napokban az Európai Parlament közösségi médiafelületein legalább 12 nyelven Magyarországot hamis színben feltüntető tartalom jelent meg. Az Európai Parlament angol, bolgár, horvát, cseh, finn, német, görög, holland, lengyel, portugál, szlovák és spanyol nyelvű közösségi média felületein megjelent tartalmak a szeptemberi plenáris ülésen elfogadott Magyarországról szóló Delbos-Corfield-jelentés legelfogultabb megállapításait jelenítik meg, azt a látszatot keltve, mintha az EP állásfoglalásában foglalt állítások tények lennének - írták.

"Az Európai Parlament kommunikációs gyakorlatában eddig példátlan lejárató akciót a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nevében a leghatározottabban visszautasítjuk" - írta Roberta Metsolának, az Európai Parlament elnökének címzett levelében Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke és Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője.

Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője emlékeztetett: a jelenlegi, válságokkal terhelt helyzetben Európa megosztása helyett összefogásra van szükség. A Fidesz EP-képviselői levelükben felszólították az EP elnökét, hogy vessen véget az álhírkampánynak és számoltassa el a felelősöket - közölte.

"Már az is az európai együttműködés aláásásaként értelmezhető, hogy az Európai Parlament baloldali többsége immár egy évtizede politikai bosszúhadjáratot folytat a magyar kormány ellen, az azonban végképp elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament adminisztrációja az egyik tagállammal szemben kiterjedt álhírkampányba kezdjen" - emelték ki a képviselők.

Az a körülmény, hogy a fenti tartalmak mintegy két héttel a Delbos-Corfield-jelentés vitája és elfogadása után kerültek publikálásra, azt látszik igazolni, hogy az Európai Parlament célja a kampánnyal valójában nem a tájékoztatás, hanem a lejáratás és a nyomásgyakorlás, miközben az Európai Bizottság és a magyar kormány között konstruktív tárgyalások zajlanak a feltételességi mechanizmus keretében indított eljárás mielőbbi lezárása érdekében, a magyar kormány pedig vállalásainak teljesítésén dolgozik - hangsúlyozták.

"Tekintettel arra, hogy az ügy az Európai Parlament integritását érinti, elvárjuk, hogy Roberta Metsola azonnal állíttassa le ezt az elfogadhatatlan kampányt, indítson vizsgálatot és vonja felelősségre annak felelőseit" - zárták levelüket a képviselőcsoport vezetői.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente