Ugrás a fő tartalomra

A magas energiaárak kezeléséről egyeztettek az európai energiaszabályozók vezetői

Az európai földgáz-ellátásbiztonsággal kapcsolatos dilemma megoldását három kulcskérdés mentén kell keresni: a meglévő infrastruktúra hatékonyabb kihasználásában, az árindexek hatékonyságának javításában és további új, célzott rendszerfejlesztések megvalósításában - mondta el Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Tanácsának (CEER) Közgyűlésén, valamint az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) ülésén.

A MEKH az MTI-hez eljuttatott közleményben tudatta: október 24-25-én tartották az európai energiaszabályozók felsővezetői a CEER Közgyűlése és az ACER Szabályozók Tanácsa üléseit. A kétnapos eseményen tárgyalták a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti beavatkozásról szóló európai uniós tanácsi rendelet végrehajtásának kihívásait, a szabályozó hatóságok kapcsolódó feladatait, és egyúttal áttekintették a legjobb tagállami gyakorlatokat, a végrehajtás tagállamok közötti szorosabb összehangolását.

Az energiaszabályozók megvitatták az október 20-21-i uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozó energetikai tárgyú konklúzióit - írták.

A közlemény szerint a vita keretében részletesen egyeztettek az Európai Bizottság legújabb javaslatairól, közöttük arról az október 19-én kiadott tanácsi rendelettervezetről, mely a gázvásárlások, a határkeresztező kereskedelem és a megbízható referenciaárak, illetve a tagállamok közötti szolidaritás jobb koordinációja révén javítaná az ellátásbiztonságot és a megfizethetőséget.

Az ACER arról tájékoztatta a szabályozó hatóságok képviselőit, hogy több korlátozás, illetve szűkület is észlelhető a határkeresztező gázáramlásokban, ami veszélyeztetheti az EU-s belső piac integritását és megbízhatóságát. Már rövid távon is csökkenteni kell a szűkületet a cseppfolyósított földgázhoz (LNG) könnyebben hozzáférő tengerparti tagállamok és az orosz gázszállítás kiesése miatt nehéz helyzetbe kerülő tagállamok között - olvasható a közleményben.

A határkeresztező gázszállításokkal - és így az ellátásbiztonsággal - kapcsolatos dilemma megoldását a három kulcskérdés - a meglévő infrastruktúra hatékonyabb kihasználása, az árindexek hatékonyságának javítása, és további új, célzott rendszerfejlesztések megvalósítása - közös metszetében szükséges keresni - hangsúlyozta az ACER-rel egyetértésben a MEKH elnökhelyettese.

A szabályozó hatóságok megvitatták a villamosenergia-piaci modell továbbfejlesztésének lehetőségeit, valamint számba vették a lehetséges irányokat és opciókat. Az európai árampiaci modell felülvizsgálata és esetleges átalakítása hosszú, több éves folyamat lenne, hiszen legalább 10-15 éves időtávra meg kellene határozni, milyen piacszervezési feltételek segíthetik leginkább elő a 2050-re kitűzött, nettó zéró kibocsátás elérésére vonatkozó európai uniós klímacélok költséghatékony és ellátásbiztonságot szavatoló teljesítését. "A folyamat egésze során elengedhetetlen a regulátorok és európai szervezeteik bevonása" - emelte ki Ságvári Pál.

A szabályozó hatóságok a CEER keretében gyorsreagálású munkacsoportot állítottak fel az energiakrízis következtében jelentkező legfontosabb piaci változások elemzése, vizsgálata érdekében. Elismerés a MEKH számára, hogy az adatok elemzéséhez a hivatal nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi árösszehasonlítását is alapul veszi a CEER - mondta Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese a hivatal közleménye szerint.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente