Ugrás a fő tartalomra

A PSZ-alelnök szerint, amit a kormány csinál, polgárháborús állapot kialakulásához vezet

Hétfőn derül ki, hogy folytatják-e a tiltakozást a Karinthy Gimnázium tanárai, akiket pénteken kirúgással fenyegetett meg levélben a tankerület. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének egyik országos választmányi tagja 30 év tanítás hagyja ott a pályát, döntését pedig azzal is indokolja, hogy a körülmények jelenleg nem teszik lehetővé a minőségi oktatást.

Czédly Mariann felmondási ideje novemberben telik le. A PDSZ országos választmányi tagja 12 éve heti 33-35 órát tölt diákok közt, és szerinte a minősíthetetlenül alacsony fizetés csak egy a számos más probléma közül - számolt be az ATV.

„Egyszerűen nem lehet minőségi oktatást biztosítani, mert túl sok a teher, túl sok órája van a gyerekeknek, túl magas az óraszámuk, tehát erről tudok. A megfenyegetések, illetve a kirúgások kapcsán kerülnek utcára pedagógusok” – fogalmazott Czédly Mariann.

Egy neve elhallgatását kérő volt pedagógus az ATV Híradónak azt mondta, 7 év után hagyja ott a tanári pályát. A végzős általános iskolai osztályát még elballagtatta, most pedig a vendéglátásban helyezkedik el.

A Karinthy Frigyes Gimnázium 24 tanára pénteken személyesen vette át a tankerületi igazgatótól az elbocsátásra figyelmeztető levelet. Egyikük, Berta Beáta azt mondta, hétfőn egyeztetnek arról, hogy a fenyegetés ellenére folytatják-e a tiltakozást.

„Abban maradtunk, hogy most hétvégén kicsit mindenki lenyugszik, elgondolkodik, hogy kinek mi fér bele, és aztán egyeztetünk. Nyilván mindenkinek magának kell meghoznia az egyéni döntést. De egyeztetünk és valamilyen közös megoldásban gondolkodunk alapvetően. Az biztos, hogy szeretnénk folytatni. Tehát nem itt van a vége” – mondta a gimnázium tanára.

Totyik Tamás úgy tudja, van olyan gimnázium, amely a tantestületének kétharmadát veszítheti el, ha a polgári engedetlenségben részt vevő valamennyi tanárt kirúgják.

„Jó lenne, ha a kormány felébredne, és valami olyan intézkedés sorozatot hozna, amivel a helyzetet meg tudja oldani, elsősorban a bérrendezés és a munkaterhek csökkenésében, mert ez az állapot nem fenntartható. Jó lenne, ha látná azt, hogy amit ők most csinálnak és tesznek, az nem a probléma megoldása, hanem egy polgárháborús állapotnak a kialakulásához vezet” – fogalmazott a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

Közben a Orbán Viktor miniszterelnök egykori iskolája, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola közleményt adott ki. Ebben, mint írják, kiállnak a megfélemlítettek mellett, és elutasítják, hogy az oktatás problémáit valódi párbeszéd nélkül, parancsszóval próbálják megoldani. A nyilatkozatot 55 tanár írta alá.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente