Ugrás a fő tartalomra

Az átlagos nyugdíjból még egyszer sem lehetett olyan rosszul megélni 2010 óta, mint idén

Az átlagos nyugdíjból még egyszer sem lehetett olyan rosszul megélni az Orbán-kormány 2010-es hatalomra lépése óta, mint idén – írja a Menedzsment Fórum nyomán a 168.

A jöveddelmek vásárlóereje idén hatalmasat zuhant, mind a nettó minibálbérből, mind az átlagos nettó bérből élők életszínvonala a hat évvel ezelőtti szintre esett vissza. Laptársuk, a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése alapján vizsgálták a jövedelmek vásárlóerejét. Az árkosárban 30 alapvető élelmiszer termék árát monitorozzák. 

Először is azt állapították meg, hogy az Árkosár alapján nagyobb infláció volt érzékelhető, mint amennyit a KSH mért. Míg 2010-ben az Árkosár értéke 14 496 forint volt éves átlagban, addig tavaly ez már 23 010, idén az első tíz hónap átlagában pedig 27 925 forintra emelkedett. A változás mértéke 12 év alatt 92 százalékos volt, ami meghaladja az ugyanezen időszakra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján számolt élelmiszer-áremelkedés mértékét, a 2010 óta kumuláltan 83,8 százalékos emelkedést.

Ezt követően megnézték jövedelemkategóriánként, hogy mennyit lehet most vásárolni a pénzünkből, és mennyit lehetett korábban. Míg 12 évvel ezelőtt az átlagos bérből 9,1-szer lehetett megvásárolni az Árkosarat, addig idén ez 12 alkalmat jelent, hiszen ez azt tükrözi, hogy összességében nem történt romlás. Ám rövidebb távon már más kép rajzolódik ki. Egy évvel ezelőtt ugyanis még 12,7 Árkosarat fedezett az átlagbér, tehát éves viszonylatban nagy visszaesés történt. Olyannyira, hogy legutóbb 2018-ban volt ennél alacsonyabb az átlagbér vásárlóereje, ami tehát így négy évvel ezelőtti szintre zuhant.

A nettó minimálbér vásárlóereje is hasonló görbét mutat, noha a növekedés mértéke közel sem olyan mértékű, mint az átlagbérnél. Míg 2010-ben 4,2 Árkosarat fedezett az akkori minimálbér, idén ez 4,8-at jelentett már. Megjegyzik, az életszínvonal növekedése már tavaly megakadt. Akkor szintén 4,8 bevásárlást fedezett a bér, miközben 2020-ban még 5 teljes beszerzést. A minimálbérnél is négy évvel zuhant vissza a vásárlóerő: legutóbb 2018-ban volt ennél alacsonyabb a számított érték. Az átlagos nyugdíjból 2010-ben még 6,7-szer lehetett megvenni az Árkosarat, idén ez az arány már 6,4-re csökkent. 

Ezután sorra vették azt is, hogy a bevásárlások hogyan alakultak idén és a korábbi évek október hónapjaiban.  A nyugdíjasok 2010 óta nem voltak ilyen rossz helyzetben. A különbség ebben az esetben annyi, hogy az októberi, 32 171 forintos értékű Árkosarat már csak 5,6 alkalommal tudják beszerezni, miközben tavaly októberben ez az érték még 6,9 volt. Az átlagos nettó bérnél idén októberben 10,4 bevásárlást kaptak eredményként szemben az egy évvel korábbi 12-vel. Utoljára ennél rosszabb helyzetben 2016-ban voltak az érintettek. Hasonló a helyzet a nettó minimálbérnél is: a mostani 4,1 bevásárlás 2016 óta nem látott alacsony értéket jelent. Egy évvel ezelőtt még 4,7 bevásárlásra futotta ebből a jövedelmi kategóriából.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente