Ugrás a fő tartalomra

Dúró Dóra: az Európai Bizottság és a kormány között folyó politikai játszma két hiteltelen szereplő látszatvitája

Magyarország belügyeibe való beavatkozásnak tartja az Európai Bizottság által "kikényszerített" törvényeket a Mi Hazánk Mozgalom, ezért képviselőik tartózkodnak az országgyűlési döntéshozatalkor - jelentette be keddi budapesti  sajtótájékoztatóján Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese, parlamenti képviselője.

Közlése szerint azért nem szavaznak nemmel, hogy hozzájusson az ország "az engedmények nélküli, jogosan járó forrásokhoz".

Az Európai Bizottság és a kormány között folyó politikai játszma két hiteltelen szereplő látszatvitája, amelynek semmi köze valójában a jogállamisághoz és a korrupcióhoz - értékelt Dúró Dóra, hozzátéve: az uniós szervek hallgattak 2006-ban, amikor a magyar rendőrség tömeges jogsértéseket követett el az utcákon, jelenleg is kettős mércét alkalmaznak Ukrajnával szemben, figyelmen kívül hagyva a kisebbségi jogok ottani sérülését.

Példaként említette azt a lettországi törvényt is, amely lényegében betiltotta az orosz nyelvű iskolai oktatást; szerintük ez elfogadhatatlan kollektív megbélyegzés.

Dúró Dóra szerint a magyar kormány és a miniszterelnök is "hiteltelen szereplő ebben a vitában", mivel gumiszabályokat tartalmaznak  a most elfogadni kívánt törvények, így nem alkalmasak a korrupció visszaszorítására. Ráadásul szerinte félő, hogy "pártkáderekkel vagy strómanokkal" töltik fel a frissen felállítandó intézményeket.

Brüsszeltől függetlenül, a magyar emberek érdekében kellene felállítani egy korrupcióellenes ügyészséget, amelybe nem elsősorban állami szereplők, hanem minden párt küldhetne tagot - mondta a Mi Hazánk politikusa, azt is szorgalmazva, hogy készüljön "valós mérleg" Magyarország európai uniós tagságáról.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente