Ugrás a fő tartalomra

Karácsony: büszke vagyok az elért eredményekre

A főpolgármester büszke a megválasztása óta eltelt három év eredményeire, mert a 323 intézkedés mindegyike arról szólt, hogy Budapest szabad és zöldebb város legyen.

Karácsony Gergely Barabás Richárddal, a Párbeszéd szóvivőjével, Újbuda alpolgármesterével értékelte szombaton a Margitszigeten az elmúlt három év eredményeit és a következő két év feladatait annak apropóján, hogy 2019. október 13-án választották főpolgármesterré.

Emlékeztetett rá: főpolgármesteri kampányának legfontosabb üzenete az volt, hogy szeretnének szabad és zöld Budapestet csinálni.

A politikus elmondta, a magyar GDP 40 százalékát termeli meg a főváros, de "az itt termelt adóforintok" 2-3 százaléka marad csak a fővárosi költségvetésben, és ehhez jött még a kormányzati "sarcpolitika". Hozzátette: 2022 végéig különböző kormányzati döntések 164 milliárd forintot "vettek ki a főváros zsebéből", amiből hétszer fel lehetne újítani a Lánchidat. Emellett a gazdasági válsággal, a koronavírus-járvánnyal és az energiakrízissel is szembe kellett néznie a városvezetésnek.

A főpolgármester beszélt arról is, a nyitott kormányzás jegyében az elmúlt három évben vállalták a társadalmi vitákat, például arról, mire való a város, a közterület, vagy hogy parkolóként használják-e az utat. Megjegyezte: őt nem érdekli, hogy újraválasztják-e, de szeretné megváltoztatni a várost, például abban, hogy az emberek másként tekintenek a közterületekre. A város nem azért van, hogy közlekedjünk, hanem, hogy éljünk - mondta.

Szólt arról is, hogy a közösségi költségvetésben az emberek arra szavaztak, hogy legyen több szociális gondoskodás, zöld felület Budapesten, ezt pedig bátorításnak veszi. Említette a közösségi közlekedés fejlesztésének fontosságát is, amiben a komfortosabb és energiahatékonyabb járművek beszerzése a cél.

Elmondta: hatezer nagy diagnosztikai vizsgálatot finanszíroztak az emberek egészségének megőrzése érdekében, és bár nincs annyi fejlesztés, amennyit szeretnének, büszke az elért eredményekre, hogy a 323 intézkedés mindegyike arról szólt, hogy Budapest egy szabad és zöldebb város legyen. Ugyanakkor - mint mondta - nem elégedett. Megítélése szerint lehetett volna több mindent elvégezni és reményét fejezte ki, hogy lesz olyan időszak, amikor "kevesebb terhet cipelve" többet tehetnek a szabad és zöld Budapestért.

Karácsony Gergely szólt arról is: magáénak vallja, hogy a zöldpolitikának egyszerre kell képviselnie azokat, akik aggódnak a világért és azokat, akik aggódnak a hónap végéért, a háborús krízisben is "ebbe az irányba kell menni".

Az ukrajnai háborúról azt mondta, a kormány "a szürke álláspontot" foglalja el ebben az egyértelmű helyzetben. Nincs olyan dilemma, hogy kicsit visszaveszünk az emberségből és cserébe jobban járunk, mondjuk olcsó orosz gázt szerzünk - jelentette ki. Felidézte, a magyar történelemben sokszor előfordult, hogy a vezetők egy ilyen helyzetben a rossz oldalra álltak és ilyenkor mindig rosszul is jártak.

Hozzátette: a megemelt rezsiszámlák összegét a magyarok végső soron Vlagyimir Putyin orosz elnöknek fizetik.

Megjegyezte, a fosszilis energia kizsákmányolja a természetet és ha autoriter kezébe kerül, az a saját hatalmi céljaira használja, a modern kor háborúi összefüggtek az olajjal, gázzal és szénnel. Ugyanakkor - jegyezte meg - "megújuló energiából még senki nem finanszírozott háborút".

Kiemelte, Budapestnek klímasemlegesnek, karbonsemlegesnek és energiafüggetlennek kell lennie, és 2030-ra el akarják érni, hogy a Fővárosi Önkormányzat által működtetett közszolgáltatások energiafüggetlenek legyenek.

Világos, mit akarunk 2030-ig, de ehhez túl kell élni 2023-at - mondta. Megjegyezte, a főváros szerint nem megoldás az energiaválságra az intézménybezárás, ezért arra törekszenek, hogy érdemben tudják csökkenteni az energiafelhasználást anélkül, hogy az mélyítené a válságot. Ezért lekapcsolják a díszkivilágítást, bevezették a rezsitámogatást, minden fővárosi intézmény és cég dolgozója megkapja a rendkívüli rezsitámogatást és budapesti közösségi melegedő programot indítanak, kifejezetten nyitva tartják az intézményeiket a hideg napok idején.

Úgy vélte, a városban "elképesztő energia" van még mindig, és ezt felhasználva meg kell felelni a történelmi elvárásnak, hogy ennél nehezebb helyzetből is felállt már a város, amit történelme során 16-szor ostromoltak. Arra biztatott mindenkit, legyen Örkény István Budapest című egyperces novellájából "Varsányiné".

Ha túléljük 2023-at, akkor megnyerjük 2024-et és lehet Budapest szolidáris, zöld város, ahol fűre lépni szabad - mondta, kiemelve, a városnak meg kell maradnia szolidáris közösségnek. Megjegyezte, a szolidaritást a pedagógus-társadalommal és a diákokkal október 23-án a Műegyetem rakparton ismét meg lehet mutatni. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente