Ugrás a fő tartalomra

Karácsony: a városvezetés dolgozik a szemétszállítás rendjének helyreállításán

Fotó: Metropol
A városvezetés dolgozik azon, hogy helyreálljon a szemétszállítás rendje, a tárgyalások folytatódnak - közölte Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön a Facebook-oldalán.

"Azon dolgozunk, hogy helyreálljon a szemétszállítás rendje, a kollégák felvegyék a munkát. A szemétszállítás biztosítása a hatályos törvények szerint ma reggeltől a katasztrófavédelem dolga, ma még ezt nem tudták megoldani teljeskörűen" - írta a főpolgármester.

Karácsony Gergely közölte, csütörtök reggel a Budapesti Közművek (BKM) Ecseri úti telepén találkozott a közterület-fenntartó dolgozóival és megerősítette az ajánlatukat: a lehetőségeik határáig elmenve próbálják segíteni a dolgozóikat a megélhetési válságban, ezért az idei 15 százalékos béremelés fölött bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást ajánlott.

Erről tárgyalnak majd a budapesti cégek szakszervezeteivel is - írta a főpolgármester.

Karácsony Gergely kitért arra is, Budapest saját bevétele arra sem elég ma, hogy az "egekbe emelt" áramszámlát kifizessék.

"De mi nem engedünk így sem a szolidaritásból, hogy annyit segítsünk, amennyit csak tudunk. Hogy többet tudjunk, ahhoz az kellene például, hogy a kormányzati Kukaholding törlessze az adósságát, adja vissza azt a 15 milliárdot, amit a budapestiek szemétdíjából elvett" - fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve: "szövetségese vagyok a dolgozóknak, hogy ezt visszaszerezzük a városnak."

Törvényi feladata a fővárosi önkormányzatnak a hulladék elszállítása, az el nem szállított kukákkal, a dolgozók bérének rendezésével kapcsolatos feladatok ellátása mind az önkormányzat felelőssége - mondta Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője csütörtökön a TV2 Mokka című műsorában.

Hozzátette: a hulladékszállítást az a cég végzi, amely a főváros százszázalékos tulajdonában van, és az az ember vezeti, akit Karácsony Gergely főpolgármester személyesen nevezett ki.

Wintermantel Zsolt kijelentette: Karácsony Gergely főpolgármesterként elsők között üdvözölte az európai uniós szankciós politikát, "sőt (...) az ál-Klicsko interjújában még további szankciók bevezetését sürgette".

A kormánypárti politikus álságosnak nevezte, hogy valaki örül valaminek, követel valamit, majd az annak következményeként előálló helyzet megoldását mástól várja és másra mutogat.

Annak kapcsán, hogy Karácsony Gergely korábban arról beszélt, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) 15 milliárd forintot visszatart Budapesttől, Wintermantel Zsolt azt mondta: ismeretei szerint 2021-ig az elszámolás megtörtént, az elszámolást a főváros részéről aláírták. Ezeket a pénzeket a "kukaholding" kifizette, és a szerdai nyilatkozatuk szerint nincsen elszámolási vitájuk a fővárossal.

Karácsony Gergely "szokásához híven (...) Don Quijoteként szélmalmokkal harcol, kreál egyfajta olyan problémát, amellyel a kormányra lehet mutogatni" - fogalmazott Wintermantel Zsolt, hozzátéve: a feladatellátás ki van fizetve, ha neki vitája van valakivel, azt tegye meg tárgyalóasztal mellett, de a kukásoknak ki kell fizetni a jogosan járó fizetésüket. A tulajdonosnak kell megoldani ezt a helyzetet - nyomatékosította a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője.

Szerinte a főpolgármester "ahelyett, hogy a saját munkáját, törvényben rögzített feladatát látná el, mindenféle lufikat épít fel, és akkor azok mellé odaáll, vagy éppen kiszúrja, ha éppen a kormányról van szó".

Wintermantel Zsolt megjegyezte, a felelősöknek nem kell valótlanságokat terjesztenie, hiszen a jelek szerint a sztrájkhangulat abból pattant ki, hogy az egyik vezető azt mondta, 300-400 ezer forintot lehet keresni, és "ez borította ki a bilit a dolgozóknál". (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente