Ugrás a fő tartalomra

Két és félszer nagyobb nyugdíjemelés jöhet Magyarországon

Akár két és félszer nagyobb nyugdíjemelés jöhet jövőre, a kormány korábbi terveihez képest. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az RTL Híradó egyik kérdésére válaszolva elmondta, hogy a nyugdíjemelés mértékéhez az MNB inflációs előrejelzését veszik alapul. A legutóbbi jelentés jövő évre 13 százalékos inflációs prognosztizált, ami két és félszer nagyobb a tervezett 5,2 százalékos emelésnél. Így akár 22 ezer forinttal, havi 196 ezerre nőhet az átlagnyugdíj januártól.

A költségvetésben ez a tervezett emelés 520 milliárd forint pluszkiadást jelenthet. Viszont a jelentősnek hangzó emelés nem mindenkit érint, valamint nem mindenki elégedett vele.

A Nyugdíjguru.hu szerint az emelés ellenére 300 ezren továbbra is 100 ezer forintnál kisebb ellátást kapnak majd. Idén több mint félmillió embernek kisebb a nyugdíja, mint 100 ezer forint. Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának alapító elnöke szerint viszont ez a lehetséges emelés nem elegendő. Elmondása szerint a nyugdíjasoknak (meg mindenki másnak) sokkal többet kell költenie élelmiszerre, mint korábban, ezt pedig a 22 ezer forintos emelés nem kompenzálja.

„Vannak olyanok, akik már ma ott tartanak, hogy el kell dönteniük, hogy a rezsijüket fizetik ki, a gyógyszerüket veszik meg, vagy élelmiszert vegyenek. Mindhármat nem tudják” – jelentette ki az RTL Híradónak.

Egy október eleji Magyar Közlönyben kihirdették a 2022. évi nyugdíjprémiumról és egyes más ellátások után járó egyszeri juttatásról című rendeletet. Ebből kiderült, hogy a prémium számításához szükséges szorzószám 0,5 lett, vagyis a nyugdíjprémium legmagasabb összege 10 ezer forint lesz. Ennyit azok a nyugdíjasok kapnak, akiknek a havi nyugdíja meghaladja a 80 ezer forintot, akinek pedig alacsonyabb, annak arányosan alacsonyabb lesz a prémiumja. A kormánynak ez legfeljebb 25 milliárd forint pluszköltséget jelent - írta a 168.hu.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente