Ugrás a fő tartalomra

Mesterségesintelligencia-alapú döntéstámogató rendszer segíti a stroke-ellátást Magyarországon

Mesterségesintelligencia-alapú központi döntéstámogató rendszer jött létre Magyarországon a stroke-ellátás támogatására - jelentették be pénteken az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) sajtótájékoztatóján.

Szikora István főorvos, a döntéstámogató rendszer projektvezetője elmondta, stroke esetén rendkívül fontos a diagnózis lehető leggyorsabb felállítása és a beteg megfelelő intézménybe szállítása, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a kezelés.

Eddig a beszállítástól kezdve akár 2,5 órát is igénybe vehetett a vizsgálat, a döntés és a szállítás. Október eleje óta azonban már működik Magyarországon is a mesterségesintelligencia-alapú döntéstámogató rendszer, amely a képalkotó vizsgálatok során készült felvételeket elemzi, és rendkívül gyorsan kiértékeli, így a betegek hamarabb kaphatnak célzott kezelést - ismertette a főorvos.

A rendszer működésével kapcsolatban elmondta, hogy az értékelés után az eredmény automatikusan visszakerül abba az intézménybe, ahol a vizsgálat történt, és a potenciális fogadóintézményhez is megérkezik. Emellett a rendszer automatikusan összeköti a stroke-centrumok ügyeletes orvosait is, akik így egymással is tudnak kommunikálni.

A rendszer az indulása óta - október 3. és 25. között - 22 intézményben 283 esetet dolgozott fel - tette hozzá.

Szikora István külföldi példát említve közölte, hogy az új szisztémának köszönhetően 140 percről 80 perce rövidült a kórházba érkezés és a kezelés megkezdése között eltelt idő.

A főorvos elmondta azt is, hogy a stroke hirtelen kialakuló agyi működészavar, amelynek egy része agyi érelzáródás miatt jön létre. Évente 27 ezer embert szállítanak kórházba emiatt, őket az ország 39 stroke-centrumában tudják kezelni. A betegek egy részénél azonban az agyi érelzáródás az agyalapon elhelyezkedő nagy kaliberű erekben történik, ebben az esetben pedig speciális beavatkozásra (mechanikus trombektómia) van szükség, amely csak hét intézményben érhető el.

Nardai Sándor, a neurointervenciós osztály osztályvezető főorvosa ismertette a mechanikus trombektómia eljárás részleteit: az eljárás során az ereken keresztül felvezetett katéterek segítségével távolítják el az eret elzáró vérrögöt. Az új eljárás hatására - a hagyományos gyógyszeres vérrögóldó kezelésekkel szemben - a felépülés után az önellátásra képes betegek aránya majdnem megduplázódik - emelte ki.

Nardai Sándor szólt arról is, hogy 2015-től ez a beavatkozási forma államilag finanszírozott Magyarországon, és mivel folyamatosan új centrumokat kapcsoltak be, dinamikusan nőtt az elvégzett beavatkozások száma is, a kezdeti 200-ról mostanra 1500 fölé nőtt az eljárással kezelt betegek száma, de szeretnék elérni a két-háromezres számot.

Erőss Loránd, az intézet főigazgató-főorvosa elmondta, hogy az akut vérhiányos stroke a halálozás második, a maradandó fogyatékosság leggyakoribb oka. Az érelzáródásból származó agyi állománypusztulás megelőzésének egyetlen hatékony módja pedig az elzáródott ér mielőbbi megnyitása. Az idegszövet oxigénhiányos állapotban ugyanis csak néhány percet tud élni, percenként 12 kilométernyi idegrost pusztul el az agyban, ha az agy nem kap vért - ismertette a főorvos.

Elmondta azt is, hogy a döntéstámogató rendszer kialakítása 1,286 milliárd forint uniós támogatásból valósult meg.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente