Ugrás a fő tartalomra

MSZP: csődkormányzást folytat a Fidesz

Csődkormányzással vádolta a Fideszt kedden az MSZP társelnöke, frakcióvezetője, aki azt is kifogásolta, hogy a kormánypártok leszavazták a szocialisták rezsistopra vonatkozó javaslatcsomagját.

Tóth Bertalan az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, Orbánék nem akarnak megmenteni senkit a magas rezsiáraktól, mivel az Országgyűlés gazdasági bizottságában leszavazták az MSZP javaslatcsomagját, amely segítene a családokon, a nyugdíjasokon, a vállalkozásokon és az önkormányzatokon.

Szerinte a fideszes képviselők még beszélni sem akarnak a javaslatokról, mert attól félnek, hamar kiderül, mi mindent szúrt el a Fidesz-kormány az elmúlt 12 évben.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a Fidesznek nem az ország a fontos, hanem a hazug látszat, Orbánék nem az embereket mentik, hanem a pártjuk renoméját, nem megoldásokat keresnek, hanem bűnbakot. Ez nem más, mint csődkormányzás - hangoztatta.

Hozzátette: a kormány csődbe viszi a családokat, a nyugdíjasokat, a vállalkozásokat és az önkormányzatokat, csak azért, hogy a hatalma megmaradjon.

Tóth Bertalan felidézte, hogy az MSZP egyebek mellett azt javasolta csökkenjen a magyar családok rezsiszámlájának áfája 27 százalékról 5 százalékra, ne nyerészkedjen a kormány a magas adóval. Szerinte ez az adócsökkentés egy családnak akár százezer forintos megtakarítást is jelenthet csak a fűtési szezonban.

Javaslatot tett arra is, hogy a paksi olcsó áramot adják annyiért az embereknek, amennyibe az kerül. Az ellenzéki politikus azt mondta, érthetetlen, hogy a Pakson 12 forintért megtermelt áramot miért adják az átlagfogyasztás felett 70 forintért a magyar családoknak, és 460 forintért az önkormányzatoknak.

Közölte, a kormánypártok arról a kezdeményezésről sem akarnak beszélni, hogy legyen egy létfenntartást biztosító alapszolgáltatás a gáz és áram esetében, amely mindenkinek jár és lakóhelyhez kötött.

Kezdeményezte, hogy vegyék vissza az önkormányzatokat, közhasznú szervezeteket, valamint a kis- és közepes vállalkozásokat a védett rezsiellátásba, és az áfacsökkentés az ő rezsiszámláikra is vonatkozzon.

Jelezte, az MSZP az emberekkel közösen fogja kikényszeríteni, hogy a javaslataiból valóság legyen. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente