Ugrás a fő tartalomra

Navracsics Tibor: Magyarország szeretne jó példával elöl járni a korrupció elleni harc területén

Magyarország jó példával szeretne elöl járni a közbeszerzési eljárások tisztasága és a korrupció elleni harc területén, ezért is tett vállalásokat - mondta a területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, a Nézőpont Intézet új elemzésének bemutatóján.

Navracsics Tibor az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) 2016-2021-es adatait bemutatva ismertette: az elmúlt öt évben meredeken csökkent a hivatal által észrevételezett ügyek száma, amivel a magyar bűnüldöző hatóságokhoz fordult.

Úgy fogalmazott: radikális "kifehéredés" figyelhető meg a magyar közbeszerzési eljárásokban és a korrupciós helyzetben.

Ezt az Európai Bizottság dokumentuma is alátámasztja, amely szerint Magyarországon van még mit javítani, de az ország nem tartozik azon tagállamok közé, ahol komoly, súlyos problémákat tapasztaltak a közbeszerzési eljárások területén - fejtette ki.

Magyarország ugyanakkor teljesíti a vállalásokat, ha ez a feltétele annak, hogy a magyar adófizetők hozzájussanak az őket megillető uniós forrásokhoz, és azokat transzparens, átlátható módon az ország fejlesztésére lehessen fordítani - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések kapcsán a miniszter felidézte: Magyarország hat témakörben tett vállalást, ezek részben intézményi, részben jogszabályi, részben eljárási változtatásokat jelentenek.

Navracsics Tibor a legnagyobb újításnak az Integritási Hatóság létrehozását nevezte. Jelezte, hogy az erről szóló törvény már megjelent a Magyar Közlönyben, a hatóság legkésőbb november 19-ig megkezdi működését.

Az Integritási Hatóság keretén belül jön létre a korrupcióellenes munkacsoport, amelynek december közepéig kell megkezdenie működését. A 21 fős bizottság az elnök mellett 10 kormányzati és 10 civil szféra által delegált tagból áll, feladata az Integritási Hatóság munkájának segítése, illetve a korrupcióellenes harc támogatása.

A vállalások között szerepel a korrupcióellenes keretrendszer erősítése. A miniszter kiemelte, hogy az országgyűlési képviselők és családtagjaik esetében új vagyonnyilatkozat-tételi rendszer lép fokozatosan életbe.

Vállalás garantálja az uniós támogatás átlátható felhasználásának biztosítását a közérdekű vagyonkezelő alapítványok részéről. Navracsics Tibor hangsúlyozta: Magyarország széles körű, az Európai Bizottság által ajánlásként megfogalmazott, de mostanáig egyetlen tagállamban sem alkalmazott összeférhetetlenségi szabályrendszer alkalmazását vállalta.

A miniszter jelezte azt is: a közhatalom gyakorlásával vagy a közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetén alkalmazandó külön eljárást vezetnek be a büntető jogszabályok módosításával, valamint megerősítik az audit- és ellenőrzési mechanizmusokat.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója a Hófehér gazdaság felé - A szürkegazdaság és a korrupcióellenes küzdelem érzékelése Közép-Európában című, a Hanns Seidel Alapítvány támogatásával készült elemzést bemutatva elmondta: reprezentatív közvélemény-kutatásuk során Magyarországon a felnőtt lakosság 65 százaléka mondta azt, hogy nincs olyan ismerőse, aki zsebbe, tehát feketén kapja a fizetését. Példaként említette, hogy közép-európai összehasonlításban a legtöbb országban rosszabb a helyzet, mint nálunk, Csehországban és Ausztriában ugyanakkor jobb.

A magyar válaszadók 70 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy ha egy vállalkozó betartja a szabályokat, akkor nem éri támadás a hivatalos szervek felől; ez jelentős javulás a korábbihoz képest.

Negyven százalék látja úgy, hogy Magyarországon nem kell befolyásos emberek támogatása a sikeres vállalkozáshoz, míg 42 százalék szerint ez szükséges, a tendencia itt is javuló.

A hazai válaszadóknak idén már csak a 38 százaléka értett egyet azzal, hogy át kell lépni egyes szabályokat a sikerhez, ez az arány szintén sokkal kedvezőbb a korábbinál - mutatott rá a Nézőpont Intézet igazgatója.

Windisch László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke egyebek mellett jelezte, hogy a számvevőszék állandó résztvevőként tagja lesz a korrupcióellenes munkacsoportnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az egész Európai Unióban probléma a feketegazdaság, az Európai Bizottság becslése szerint 2019-ben 134 milliárd euró általános forgalmi adó (áfa) nem folyt be a tagállamokhoz.

A beszedhető és a beszedett áfa különbözete (áfarés) Magyarországon 2019-ben 9,6 százalékos volt, ez az EU középmezőnyét jelentette, a becsült adatok szerint azóta tovább javult a helyzet. Magyarország az elmúlt évtizedben a 4. helyet érte el a feketegazdaságot leginkább visszaszorító országok listáján - ismertette az ÁSZ elnöke.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente