Ugrás a fő tartalomra

Nyílt levél Orbán Viktornak, a tanárok nem várnak tovább

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levelet küldött Orbán Viktornak, tudatta a 24.hu. A pedagógusok világnapjára (október 5.) országszerte szervezett tiltakozó akciók, sztrájkok, tüntetések hatására kezdeményezték, hogy már jövő héten üljön le velük tárgyalni a kormány.

Mint írták, a kormány képviselője, Maruzsa Zoltán belügyi államtitkár jelenleg azért nem tárgyal a pedagógusok szakszervezeteivel, mert a kormány várja az Európai Bizottság döntését a béremelés finanszírozásáról. Szerintük nincs mire várni, a kormány az állami költségvetésből is megkezdheti az érdemi béremelések azonnali kifizetését, amelyhez ragaszkodnak. Nem fogadják el a jövőben azt a kormányzati kommunikációt, miszerint a baloldal, továbbá Brüsszel akadályozza az oktatásban dolgozók bérének emelését.

A sztrájkkövetelések teljesítéséért továbbra is küzd a két szakszervezet! A társadalom már megértette, hogy a szakszervezetek évek óta nem pusztán bérharcot folytattak, hanem az oktatás nagyon súlyos problémáira hívták fel a figyelmet (ám a kormány évek óta semmilyen érdemi döntést nem hozott olyan kérdésekben sem, amelyeknek nincs költségvetési hatásuk), a PSZ és a PDSZ – a hosszabb távra szóló megoldások keresése érdekében – nyomatékosan arra is kéri a kormányfőt, hogy haladéktalanul nevezzen ki olyan, az oktatás minden területéhez értő és az elmúlt időszak kudarcaihoz nem köthető kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás strukturális átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a munkaterhek csökkentéséről, a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatáról, a közoktatás modernizációjáról stb. A kormány pedig minden eszközével támogassa a kormánybiztossal kialakított megállapodás megvalósulását.

A szakszervezetek jelezték, tudják, az oktatás problémáit nem lehet azonnal megoldani, de a felsorolt témák megvitatása nem tűr halasztást. A kormánybiztos kinevezését indokolja, hogy ez a minden család életét és az ország jövőjét meghatározó terület még mindig nem rendelkezik saját minisztériummal, ezáltal nincs a kormányban közvetlen és hatékony képviselete. A belügyminiszternek nincs szakmai tapasztalata, amely elősegítené az alapvető változásokat a közoktatásban. A tüntető, demonstráló fiatalok – a társadalom támogatásával – azt bizonyították október 5-én: nem hagyják, hogy jövőjüket elvegye tőlük a mostani hatalom.

"Nekik nincs félnivalójuk! Miként Önnek sem volt 1989-ben!"

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente