Ugrás a fő tartalomra

Párbeszéd: ma Magyarországon senki sem akar hős lenni, egyszerűen csak szabadságot, normalitást, biztonságot akarunk

Az 1956-os forradalom elbukott, de harminc évvel később tulajdonképpen a reményei, a céljai teljesültek be, amikor Magyarország szabaddá és szuverénné vált - mondta a Párbeszéd vasárnapi, Mansfeld Péter I. kerületi emlékművénél tartott, online közvetített megemlékezésén a párt társelnöke.

Tordai Bence kijelentette, hogy 1956 hősei, a pesti, budai és vidéki srácok voltak, és közülük volt az egyik legbátrabb és leghősiesebb a megtorlások legfiatalabb áldozata, Mansfeld Péter. Most is leginkább a fiatalokban lehet reménykedni, mert a fiatalok ma is kint vannak az utcán, amikor "egy elnyomó rezsimmel kell szembenézni", amikor az életüket, a jövőjüket, a tanáraik életét és sorsát kell megvédeni - mondta a politikus.

Mansfeld Péter nem csak a legfiatalabb hőse volt a forradalomnak, de egyike azoknak, akik a legkésőbb adták fel - jelentette ki a frakcióvezető-helyettes. Azért zárták be és ölték meg, amit a forradalom után tett, mert továbbra is szervezkedett, továbbra is meg akarta dönteni az elnyomó rezsim hatalmát, továbbra is szabad, szuverén országot akart - mondta a képviselő. Sokkal inkább meg kellene becsülni a szabadságot és a szuverenitást, nem szabad feladni az értük való küzdelmet még akkor sem, ha pillanatnyilag nem úgy látszik, hogy győzelemre állunk ebben a harcban - tette hozzá Tordai Bence.

A frakcióvezető-helyettes azt kérte, senki ne adja fel a reményt, és ha valaki mégis reményt vesztene, akkor gondoljon Mansfeld Péterre és azokra, akik soha nem adták fel, és később a történelem igazolta a gondolataik, vágyaik és törekvéseik érvényességét.

A megemlékezésen V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) I. kerületi polgármester kijelentette: egy elnyomó rezsim arról ismerszik meg, hogy amikor baj van, nem a leginkább elesettekkel és rászorulókkal, hanem a saját hatalmával és nagyhatalmi kapcsolataival törődik.

1956 hősei nem orosz tankokkal akartak szembenézni, egyszerűen csak élni akartak, normális jólétet akartak, nevelni a gyermekeiket és reménykedni egy szép jövőben. Ehelyett azt tapasztalták - mondta a politikus -, hogy a rezsim elveszi a szabadságukat, a hétköznapjaik biztonságát és normális jólétét, mert "egy elnyomó rezsim (...) elhazudja a múltat, ellopja a jelent és megöli a reményteli jövőt".

Ma Magyarországon senki sem akar hős lenni, egyszerűen csak szabadságot, normalitást, biztonságot akarunk, egy fejlődő, reményteli és örömteli országban akarunk élni - zárta beszédét. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente