Ugrás a fő tartalomra

Parragh László: recesszióba dönti a gazdaságot és csődhullámot okoz az MNB drasztikus kamatemelése

Parragh László szerint recesszióba dönti a gazdaságot és csődhullámot okoz a Jegybank drasztikus, tegnap bejelentett kamatemelése. Az Iparkamara elnöke attól tart, hogy vállalatok ezrei mennek tönkre, mert nem jutnak hitelhez.

Szerdán lépte át a lélektaninak számító, 430-as szintet a forint az euróval szemben. A rekord mértékű gyengülés miatt a Jegybank tegnap drasztikus kamatemelést jelentett be, hiába erősödött, azonban a hírre a forint, az Iparkamara elnöke szerint válság kialakulását borítékolja a döntés.

Parragh László, a Portfolio-nak azt mondta: a kamatemeléssel a hitelpiac kiszárad, a vállalkozások pedig nem jutnak majd megfizethető hitelekhez, vagyis idővel rengetegen csődbe mennek, ami pedig a munkanélküliség megugrásához vezet majd. Az ATV kereste Parragh Lászlót, de a híradónak nem akart nyilatkozni, ugyanakkor aggodalma megalapozott Bod Péter Ákos, volt Jegybankelnök szerint is.

„Aki most fog hitelt fölvenni és bemegy a bankjába, vállalat, vállalkozó vagy magánszemély, azt látja, hogy sokkal drágább a hitel. Emiatt nagyon sok beruházás nem fog elindulni, úgyhogy a következménye sajnos az, ez várható, hogy a gazdasági aktivitás gyengül, és hát ez a bizonyos recesszió, amiről már sokat beszéltünk, az bizonyára bekövetkezik” – fogalmazott Bod Péter Ákos.

A DK árnyékkormányának pénzügyminisztere szerint kis szerencsével a kamatemelés után stabilizálódhat a forint.

„A piac még reménykedett egy darabig, hogy talán az egy hetes betéti tendereknél kamatemelést csinálnak, nem tette ezt a jegybank, és a piac megbüntette a Magyar Nemzeti Bankot, amely kapitulált ezzel a 18 százalékos szintű kamatemeléssel. Egy valutaválság volt kibontakozóban, nem volt más választása a Magyar Nemzeti Banknak” – mondta Bodnár Zoltán, a DK árnyékkormányának pénzügyminisztere.

Közben mint az péntek este kiderült, a kormány 2023 júniusáig meghosszabbította és az ötéves kamatperiódusú jelzáloghitelekre is kiterjesztette a kamatstopot. Mint azt a Bank360 vezető elemzője elmondta, ez igazságos döntés volt.

„Ha most nem módosítottak volna, akkor előállt volna egy olyan igazságtalan helyzet, hogy akinek egy rövid kamatperiódusa van, 1 év, vagy annál rövidebb, azt védi a kamatstop, akinek viszont hosszabb periódusa van, tehát egy olyan hitelt választott, direkt, ami jobban védi őt, azt pedig nem védte volna a kamatstop” – fogalmazott Tóth Levente, a Bank360 elemzője.

Tóth Levente azt is mondta: több ezer lehet azoknak a száma, akiket most már június végéig véd a kamatstop.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente