Ugrás a fő tartalomra

PSZ-alelnök: ha a hatalom nem foglalkozik a pedagógusokkal, akkor a pedagógusok miért foglalkozzanak azzal, hogy a hatalom mit gondol?

A Pedagógusok Világnapján, október 5-én is élőláncokkal indították a reggelt a pedagógusok helyzetének rendezése érdekében. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Spirit FM Aktuál műsorában elmondta: az oktatási jogok biztosával nincsenek beszélőviszonyban, nem tudja mit szól az elmúlt napok eseményéhez: „az oktatásban dolgozók rájöttek, hogy évek óta a hatalom nem foglalkozik velük, akkor tulajdonképpen miért foglalkozunk azzal, hogy a hatalom mit gondol?".

Az alelnök határozottan kikéri maguknak azt az állítását Kövér Lászlónak, amit a Hír TV-ben tett, mely szerint tisztességes pedagógusok nem a fizetésüktől teszik függővé teljesítményüket. „Az eddig sem túl fényes pedagógus nimbuszt tovább tiporják a sárba, miközben elismerik jogosak a követeléseik.” – hangsúlyozta Gosztonyi Gábor.

Kövér Lászlót idézve folytatta: „Mi magyar pártiak vagyunk és magyarok, tehát a saját nemzetünk érdekeit tartjuk szem előtt. Ha ezt tényleg komolyan gondolja házelnök úr, akkor legyen szíves sürgetni a kormányzatot, hogy lépjenek az oktatás ügyében, mert ennél nemzetibb ügy kevés van, és én azt gondolom, hogy bármelyik kormánynak a szégyenére válna, hogy egy ilyen nemzeti ügy rendezéséhez külföldi segítséget vár, és anélkül egész egyszerűen nem hajlandó semmit sem tenni.”

Gulyás Gergely kormányinfón tett mondataira is rámutatott Gosztonyi Gábor, mely szerint a miniszter azt mondta, hogy Németországban a közalkalmazottak, a közhivatalnokoknak nincs sztrájkjoga. Az alelnök megjegyezte: szeretne olyan életszínvonalon élni magyar pedagógusként, mint ott a német pedagógusok, ha a munkaterhei akkorák lennének. Gosztonyi Gábor szerint elfelejtette miniszter elmondani, hogy azért nincsen sztrájkjoga ott a pedagógus szakszervezetnek sem, merthogy a kormánynak megállapodási kényszere van, jogszabályba rögzítették, és betartják ezt a jogszabályt, hogy egyetlen betűt nem változtatnak semmi jogszabályon, amíg egyet nem értenek a szakszervezetek a kormányzati szándékkal. Ma Magyarországon nem hogy vétójog, de gyakorlatilag sztrájkjoga sincs a pedagógusoknak - nehezményezte.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente