Ugrás a fő tartalomra

Varga Judit Washingtonban elmondta, Magyarország miért jelent problémát "a liberális fősodor számára"

A magyar kormányzati politika bizonyította, hogy a konzervatív politika működőképes, ezt támasztotta alá a negyedik kétharmados többséget jelentő választási győzelem ebben az évben - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Washingtonban a Heritage Foundation székhelyén tartott előadásában Egyesült Államokbeli útjának harmadik napján hétfőn.

Varga Judit az egyik legbefolyásosabb amerikai konzervatív tudásközpont rendezvényén a konzervatív politika működőképességének példájaként említette, hogy a magyar kormány által 2010-ben ígért 1 millió új munkahely 2021-re megvalósult, ami igazolja, hogy a kereszténydemokrata és nemzeti konzervatív recept is működik.

Az amerikai hallgatóság előtt kifejtette, hogy Magyarország azért jelent problémát a liberális fősodor számára, mert bizonyította, hogy három eszme - a szuverenitás védelme, a konzervatív értékek összehangolt képviselete, valamint a jogállamiság elvei alapján kormányzott demokratikus állam  - összeegyeztethető egymással. Vagyis jogállamként tagja lehet az Európai Uniónak olyan ország is, amely konzervatív politikát folytat, és nem csak liberális államot lehet jogállami alapon kormányozni, de konzervatív értékek mentén is meg lehet maradni a jogállamiság keretei között - mutatott rá.

A miniszter az Európai Unióval kapcsolatban kijelentette, hogy a magyar álláspont szerint a közösség sikerének kulcsa az egyes nemzetállamok sikere, de ma azt látni, hogy az Európai Unió egy nemzetek nélküli Európát épít.

Ez a törekvés tetten érhető abban, ahogy kiszervezi a demokráciát NGO-k nemzetközi hálózatainak, amelyek erre nem kaptak megbízást az egyes nemzetállamokban, hanem nemzetközi pénzügyi támogatásból működnek, és óriási hatalommal rendelkeznek ahhoz, hogy a közvéleményt befolyásolják, különösen az Európai Unióban - fejtette ki. Hozzátette, ennek eredménye, hogy az Európai Unió politikai működése ma már nem az egyes tagállamok kormányainak álláspontjain és  iránymutatásain alapul, hanem azokén az intézményekén, amelyeket az említett nemzetközi NGO-k foglyul ejtettek.

Magyarország azt mondja, hogy Európának ismét a "demokráciák demokráciájaként kell működnie", amiben megválasztott, hivatalban lévő és felelős kormányok gyűlnek össze rendszeresen, hogy mutassák a politika irányát, mert ezek a kormányok azok, amelyek felelősek a nemzetükért, a gazdasági ügyeikért és mindenfajta társadalmi kérdésért - fogalmazott a miniszter.

A jelen gazdasági nehézségeivel kapcsolatban megjegyezte, hogy az élet bizonyítja, és akár a járványhelyzet is, hogy, ha nem tartják tiszteletben a tagállamok cselekvési szabadságát, akkor Európa nem lesz képes úrrá lenni a kihívásokon.

Európának a közvetlen közelében zajló háború miatt gazdasági recesszió fenyegetésével kell szembenéznie, és a háborúra adott válaszok is befolyásolják Európa gazdaságát, ide tartozik a szankciós politika és az energiapolitika - hangsúlyozta Varga Judit igazságügyi miniszter a befolyásos amerikai tudásközpontban tartott előadásában Washingtonban. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente