Ugrás a fő tartalomra

A közösségi média hatása a lelki egészségre

A közösségi média robbanásszerű elterjedése felgyorsította és megváltoztatta az emberek közti kommunikációt. Ennek hatása korántsem egyértelműen pozitív, mára kutatások sora bizonyítja, hogy a közösségi oldalak használata, főleg a túlzásba vitt használat, negatív hatással van a lelki egészségre. A gyerekek és fiatalok különösen nagy kockázatnak vannak kitéve - írta a Vital.

Pozitív hatások

A közösségi média segíti a korosztályon belüli és a korosztályok közötti kommunikációt, a létrejövő kapcsolati háló támogatást is nyújthat. Hasznos ez azoknak is, akik valamiért el vannak zárva a hagyományos kommunikáció formáitól, például költözéskor vagy, mert krónikus betegség miatt nem járnak közösségbe.

Az előnyök közé tartozik az is, hogy az egymástól távol élő, hasonló érdeklődésű emberek egymásra találhatnak. A közösségi média használatával olyan témákról is tudomás szerezhető, amelyekkel egyébként nem találkoznánk.

Egyes helyzetekben akár a depresszió ellen is védhet.

Negatív hatások

A közösségi média használata, és különösen a kontrollálatlan, naponta órákon át tartó használat számos negatív hatással jár.

Mivel a közösségi médiában mindenki a tökéletes képet szeretné mutatni magáról, a felhasználók (különösen a fiatalok) rengeteg időt tölthetnek azzal, hogy az ehhez illő fotót, külsőt, stb. előállítsák. Ez szorongást okoz, és értékes időt vesz el más tevékenységektől. A tökéletességre törekvés nagyon gyakran van negatív hatással az önbecsülésre és az énképre. Ez testképzavarhoz, illetve evészavarhoz is vezethet.

További lehetséges negatív hatások az alábbiak:

  • romló alvásminőség és egyre kevesebb alvás, ami önmagában is egészségromláshoz vezethet (lásd még: Alvászavarok);
  • kitettség olyan tartalmaknak, amelyek életkor szerint még nem valók az adott felhasználónak;
  • kitettség fals információknak (az ún. „fake news” – tévedések, hiedelmek, szándékosan megtévesztő tartalmak rendkívül könnyen terjednek az interneten);
  • kitettség online ragadozóknak;
  • kitettség online zaklatásnak (bullying);
  • félelem attól, hogy kimaradnak valamiből (ún. FOMO – fear of missing out).

A FOMO következtében erősödik az online jelenléttől való függőség, hiszen úgy tűnik a felhasználók számára, hogy az online térben zajlik az élet.

Bár a közösségi média javíthatja a kommunikációt és a kapcsolati hálót, a gyakori használók sokszor a magányosság érzéséről számolnak be.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha úgy látja, hogy családtagja, gyermeke depressziótól, szorongástól szenved, vagy azt gyanítja, hogy a közösségi médiától és az online jelenléttől függőség alakult ki nála, kérjen segítséget háziorvosától, pszichológustól vagy mentálhigiénés szakembertől.

Szakember bevonásához a területileg illetékes pszichiátriai rendelő is felkereshető. Az ellátás vagy tanácsadás igénybevételéhez beutaló nem szükséges.

A közösségi média használat lehetséges szövődményei

A gyermekek és kamaszok különösen kitettek a közösségi média jelenlét árnyoldalainak, és könnyen válnak függőség áldozatává. Viszont az idős korosztály is védtelenebb ezekkel a hatásokkal szemben, ezért az ő online tevékenységüket is érdemes figyelemmel kísérni.

A közösségi média túlzott használata bizonyítottan növeli a hangulatzavarok kockázatát, illetve az étkezési zavarok és testképzavarok kialakulásának valószínűségét.

Rontja az alvásminőséget, rombolja a valódi társas kapcsolatokat. Teret ad az online zaklatásnak. Extrém esetben megnövekedett öngyilkossági kockázatot is hordoz.

Mit tehet otthon gyermeke egészsége érdekében?

Állítson fel korlátokat, húzza meg a határokat! Korlátozza gyermeke online jelenlétét úgy, hogy az alvásra, étkezésre, tanulásra, sportra, egyéb tevékenységekre fordítandó idő legyen az elsődleges. A gyerekek, tinédzserek szobájában alvásidőben már ne legyen ott a telefon, a tablet.

Tartsa be a korhatárokat, ne készítsen a megengedettnél kisebb gyermekének közösségi média profilt, és ne engedje, hogy használja ezeket a platformokat.

Mutasson példát! Sok gyerek úgy nő fel, hogy a szüleitől is az online eszközök és a közösségi média folyamatos használatát látja. Mutasson példát, és a szabályokat tartsa be minden családtag.

Ne posztoljon gyermekéről olyan képeket, tényeket, történeteket, amelyek később zaklatás alapját adhatják.

Kövesse gyermeke online tevékenységeit! Tudassa gyermekével, hogy rendszeresen ellenőrizni fogja közösségi média jelenlétét, és tegye is meg. Telepítsen gyermeke eszközeire és az általuk használt eszközökre őket védő programokat.

Adja át a tudást! Rendszeresen üljön le gyermekével beszélgetni a közösségi média veszélyeiről. Magyarázza el neki a valóság és a képernyőn látottak közti különbséget. Figyelmeztesse, milyen kockázatoknak van kitéve az online térben és milyen viselkedési normákat kell betartania.

Bátorítsa a valós kapcsolatokat! Támogassa gyermekét abban, hogy személyesen találkozzon barátaival, és minél több időt töltsön szabad levegőn, mozgással.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente