Ugrás a fő tartalomra

A magyar diákok 66%-át rendszeresen érte bántalmazás az iskolában

A magyar diákok 66 százalékát rendszeresen éri vagy érte fizikai, lelki vagy verbális erőszak az iskolában, derült ki az UNICEF felméréséből, amit ezer, 12 és 20 év közötti fiatal töltött ki. Az ATV Híradónknak nyilatkozó szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy bármelyik gyerek áldozattá válhat.

Beszólogatás, piszkálás, gúnyolódás. Az iskolai bántalmazás egyik jellemző formája. Ami sokszor kapcsolati, fizikai szinten is megjelenhet egy közösségben. Például kiközösítés formájában. Ráadásul a testi és lelki bántalmazás legtöbbször az iskola falain kívül, az online térben tovább folytatódik.

A bullying az erőszakos viselkedés speciális fajtája. A bántalmazás rendszeres, szándékos és mindig egy gyerekközösségben zajlik, ahol meghatározott szerepek vannak - magyarázta a bullying szakértő, Dóczi-Vámos Gabriella..

„Vannak bántalmazók, vannak áldozatok, szemlélők és védelmezők, és tulajdonképpen azt gondoljuk, hogy a szemlélők szemlélődése az, ami az események fennmaradásának az egyik kulcsa. A bántalmazó általában addig megy el, viselkedésével, ameddig azt a közösség hagyja” – fogalmazott a szakértő.

Ha pedig nem lép közbe senki, akkor a bántalmazott gyerek a közösség peremére szorul, elmagányosodik. Idővel alacsony lesz az önbecsülése és az önértékelése is, ami a felnőttkorra is kihathat.

A szakértő szerint a bántalmazásnak egyértelműen a pedagógusok és a szülők vethetnek véget.  Annál is inkább, mert a probléma súlyos és valós. Az UNICEF Magyarország felmérése szerint a diákok 66 százalékát érte már bántalmazás. Először 6 és 10 éves kor között. Huszonöt százalékuk segítséget sem mer kérni.

Tavaly Franciaországban épp az öngyilkosságok megfékezése miatt a kormány bűncselekménynek minősítette a bullyingot. Három év börtön járhat érte. A szakemberek itthon a pedagógusok továbbképzését tartják fontosnak, hogy megtanulják, miképp kell szakszerűen kezelni az iskolai bántalmazást.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente