Ugrás a fő tartalomra

Béremelést tervez jövőre a cégek többsége

A magyarországi vállalatok várakozásai pesszimistábbak lettek a 2023-as gazdasági évet illetően, ám a cégek fele még így is bővülésre számít jövőre, és nagyobbik hányaduk tervez bérfejlesztést - állapítja meg a Profession.hu friss HR Körkép 2022 tanulmánya.

A jelenlegi munkaerőpiaci kihívásokat és a jövő évi várakozásokat vizsgáló tanulmány megállapításairól közleményben tájékoztatták az MTI-t.

A felmérés során a megkérdezett cégek 63 százaléka jelezte, hogy tervez bérfejlesztést 2023-ra. Öt százalék alatti béremeléssel számol a cégek 4 százaléka, 5-9 százalék között emelné a béreket 21 százalékuk, 10-14 százalékkal közel a felük, míg 15 százaléknál magasabb fizetésemelést tervez 25 százalékuk.

A tervezett bérfejlesztésekkel a munkaadók jelentős része a jelenlegi munkaállományának megtartását tervezi biztosítani.

Az elemzés rámutat, hogy a tavalyinál nehezebbé vált a kieső munkaerő pótlása a vállalatoknál. Amíg 2021-ben a megkérdezett cégek fele, az idén már a 60 százaléka jelezte, hogy kevesebben jelentkeznek a meghirdetett pozíciókra, 75 százalékának pedig kihívást jelent a megfelelő jelöltek megtalálása.

A munkaerő-elvándorlás a cégek háromnegyedét érinti, emellett nőtt azoknak a cégeknek az aránya tavalyhoz képest, amelyeknél legalább 3 százalékos, vagy annál nagyobb a fluktuáció - közülük minden harmadik vállalat 10 százalék fölötti fluktuációról számolt be. A leginkább érintett terület az élelmiszeripar, az egyéb könnyűipar, a nehézipar és gépgyártás, a szállítás, posta és raktározás.

Az adatfelvétel online kérdőívvel történt 2022 augusztusában és szeptemberében a Profession.hu ügyfélkörében, az első körben 240, a második körben 345, a harmadik körben pedig 398 cég megkérdezésével.

A Profession.hu tematikus állásportál, amely innovatív eszközökkel köti össze a munkaadókat az álláskeresőkkel a lehető legtöbb minőségi információ biztosításával. 2022 első negyedévére több mint 1,2 millió munkakereső regisztrált a Profession.hu saját adatbázisába.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente