Ugrás a fő tartalomra

Jelentősen csökkent a magyarok fizetőképessége

2021 őszéhez képest jelentősen csökkent a háztartások fizetőképességi indexe – derült ki a GKI által az Intrum követeléskezelő társaság kérésére készített felmérésből.

Bár az idei első negyedévben még növekedett a magyar háztartások fizetőképességét jelző index – kifejezetten magasnak számított az elmúlt évek átlagát figyelembe véve –, a harmadik negyedévben már jelentős visszaesés volt tapasztalható – mondta Deszpot Károly, az Intrum értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója.

A fizetőképességi index az elmúlt tíz évben a 20–60 pontos tartományon belül mozgott, a Covid-időszakot megelőzően – köszönhetően a konjunkturális hatásoknak – jellemzően a 60-as értéken állt. Főként a kormány gazdaságélénkítő politikája miatt 2022 első negyedévében szintén magas értéke volt (45 pont), majd a harmadik és negyedik negyedévben az elmúlt 10 év legalacsonyabb szintjére zuhant vissza.

Összehasonlításképpen: az index az elmúlt tíz évben, a 2008-as válságot követő időszakban, 2012 és 2013 körül volt a legalacsonyabb értéken: mínusz 56 pont körül. Azt követően, ahogy a gazdaság beindult, folyamatosan emelkedett a pandémia kezdetéig. A Covidnál volt egy bezuhanás (18,9 pontig), amit egy visszaépülés követett – folytatta a szakértő –, a mostani harmadik negyedéves érték (12,6 pont) viszont ismét a járványidőszak alatti érték alá esett.

A fentiek a gyorsuló inflációhoz, a gyengülő forinthoz, de elsősorban az energia- és rezsiárak emelkedéséhez vezethető vissza - írta az Infostart.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente