Ugrás a fő tartalomra

Medián: jelentősen gyengült a Fidesz a választások óta

A Fidesz szavazótábora a teljes választókorú népesség tekintetében az országgyűlési választások óta eltelt elmúlt fél év alatt jelentősen csökkent, de a 9 százalékos mínusz nem az ellenzék hívévé szegődött, hanem a párt nélküli, „bizonytalan” szavazók számát gyarapította – derült ki a Medián friss közvélemény-kutatásából, amit a hvg360 közölt, szúrta ki az RTL.

A Medián szerint a potenciális ellenzéki voksok ráadásul egyre több párt vagy mozgalom között oszlanak meg, és noha összességükben szorosan megközelítik a Fideszre jutó szavazatokat, aligha adhatók össze. 

A legnépszerűbb ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció (DK), amely április óta 7-ről 9 százalékra erősödött a teljes népesség körében, a biztos pártválasztók tekintetében pedig 13 százalékon áll.

A második helyen a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt áll fej-fej mellett 7 százalékkal (a biztos szavazóknál 8-8 százalékkal), de míg a Mi hazánk 1 százalékot gyengült a választások óta, addig a Kutya Párt erősödött 2 százalékkal. 

A harmadik helyen, még az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöb felett utolsó ellenzéki pártként a Momentum áll, a teljes népességben 5 százalékkal, míg a biztos szavazóknál 7 százalékkal.

Az összes többi mért ellenzéki formáció (parlamenten belül és kívül) egyaránt a parlamenten kívül maradna, ha most lennének a választások.

A DK annak ellenére a legerősebb ellenzéki párt, hogy elnöke továbbra sem számít közkedvelt politikusnak. A mostani Medián-felmérésben egy módszertani kísérlet is helyet kapott: az 1000 fős minta egyik felének a pártpreferencia-kérdésnél nemcsak a választható pártok nevét sorolták föl, hanem a pártelnök vagy az ismertebb társelnök nevét is. Kiderült, hogy a kétféle kérdezésmód némileg eltérő eredményt hoz: a kevéssé ismert Nép Pártján Mozgalom támogatottságának jót tesz, ha a válaszadók megtudják, hogy Jakab Péter vezeti, ezzel szemben a DK és a Momentum egy hajszállal kevesebb szavazatot kap, ha Gyurcsány Ferenc, illetve Gelencsér Ferenc neve is elhangzik.

A vezető tisztséget betöltő ellenzéki politikusok népszerűségi listáján Karácsony Gergely főpolgármester (Párbeszéd) és Dobrev Klára „árnyék-miniszterelnök” (DK) az élen vannak, de őket is megelőzi Ungár Péter LMP-társelnök. Az előbbieknél kevésbé ismert Ungár annak köszönheti magas tetszési indexét, hogy a kormánypárti szavazók körében jóval elfogadottabb, mint versenytársai.

Továbbra is jelentős, négyötödös többség támogatja az ország EU-tagságát, de a támogatottság (nyilván nem függetlenül az Orbán-kormány EU- és különösen szankcióellenes kampányától) fél év alatt 88-ról 80 százalékra mérséklődött.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente