Ugrás a fő tartalomra

Mire alapulva épül fel az a világnézeti rendszer, amely a konteóhíveket összekapcsolja?

Az összeesküvés-elméletek híveinek gondolkodásmódját megértve könnyebben felléphetünk az igen káros elméletek ellen.

A Warwicki Egyetem számolt be arról az új kutatásról, amelyben szakemberük két svájci kollégájával közösen vizsgálta meg, miként, mire alapulva épül fel az a világnézeti rendszer, amely a konteóhíveket összekapcsolja. A kutatók most sok ezer konteós weboldal és normál weboldal nyelvhasználatát elemezte és vetette össze a hasonló témákat érintő írásokat, számítógépes nyelvelemző módszer segítségével. Mintegy 24 ezer konteós, és 73 ezer nem konteós szöveget vizsgáltak át e módon a szakemberek. (Hazánkban Falyuna Nóra nyelvész foglalkozik hasonló jellegű, a konteókat illető nyelvi elemző vizsgálatokkal.)

A koteók gyakran akkor kapnak erőre, amikor valamilyen krízishelyzet áll elő, például járványok, híres személyek vagy neves vezetők halála, de még természeti katasztrófák esetén is. Bár ezek az elméletek a legtöbb esetben ártalmatlanoknak tűnnek, egymással összefonódva, világnézetté összeállva súlyos problémákhoz vezetnek: növelik a társadalomra nehezedő nyomást és kiadásokat, emberéletek elvesztéséhez vezetnek (közvetlen módon az egészségügyi terület konteói), megzavarják a közrendet. Fellépni ellenük pedig csak a megértésük segítségével lehet.

A Science Advances folyóiratban közzé tett kutatási eredmények szerint a legfőbb jellemző az összefonódás és a következetlenség ezekben az elméletekben, az egyes konteókban. Ez azt jelenti, hogy az egyes elméletek legtöbbször másokkal együtt jelennek meg – például a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosakhoz hozzákapcsolják a Kennedy-merénylet, vagy a Bill Gates és a gyógyszercégek körüli konteókat. Az érdekes az, hogy egymással egyáltalában nem összefüggő témák kerülnek így egymás közelébe, és ez sokkal jellemzőbb a konteókat propagáló weboldalak szövegeire, mint a normál weboldalakéra.

Ha valaki hisz az egyik konteóban, akkor jó eséllyel másikban is hinni fog. A konteókra jellemző, hogy nyíltan támadják az elfogadott magyarázatokat az egyes eseményekre – például Diana hercegnő halála kapcsán szó se lehetett tragikus balesetről, a konteó szerint vagy belső utasításra ölték meg, vagy egyáltalában meg se halt. Hasonló elméletek számos híresség halála után is szárnyra kaptak, pl. a mai napig találkozhatunk azzal, hogy „Elvis él”.

Az egyes konteós szövegek nagyban kapcsolódnak egymáshoz (sokkal inkább, mint a normál szövegek), ám igen gyakoriak a belső ellentmondások az egyes szövegeken belül. Emellett igen hasonló szóhasználat jellemző rájuk.

Az, hogy ennyire szoros kapcsolat áll fenn a konteók között, arra mutat rá, hogy mekkora hatalmas igény mutatkozik az emberekben arra, hogy a bizonytalanságokat kiiktassák az életükből és a körülöttük lévő világból, vagyis, hogy uralkodni tudjanak az események felett. A konteók révén egészen egyszerűen „rendbe teszik” a világ, egyébként egymástól függetlenül, váratlanul és összevissza bekövetkező eseményeit - írta a National Geographic.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente