Ugrás a fő tartalomra

MSZP: a kormánypárti képviselők leszavazták a szocialisták azon javaslatait, amelyek azonnali segítséget nyújtottak volna az embereknek

Szégyennek nevezte az MSZP társelnöke csütörtökön, hogy a kormánypárti képviselők nem támogatták a szocialisták azon javaslatait, amelyek azonnali segítséget nyújtottak volna az embereknek.

Komjáthi Imre az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón beszámolt arról, az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén a Fidesz és a KDNP képviselői leszavazták a szocialista frakció azon javaslatát, hogy a 13. havi ellátást és a nyugdíjprémiumot azonos összegben kapják meg az érintettek a rendelkezésre álló keretből.

Hozzátette: ugyancsak nem támogatták a kormánypártiak azt, hogy az átlagnyugdíjban, vagy annál kisebb nyugdíjban részesülők a fűtési időszakban rezsitámogatásra szóló utalványt kapjanak, amely legalább havi tízezer forint lenne.

Elmondta, nem kaptak támogatást azok a javaslataik sem, amelyek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai alapján növelték volna a nyugdíjemelés mértékét.

A kormány tartozik a nyugdíjasoknak, ha 14 százalékot emelnek, de közben 20 százalékos a KSH által mért infláció, akkor az nem mondható inflációkövető nyugdíjemelésnek - érvelt, rámutatva arra is, hogy a nyugdíjasinfláció ennél sokkal magasabb.

Komjáthi Imre szerint a kormánypárti politikusok válasza javaslataikra az volt, hogy 2010 előtt mit tettek az akkori kormányok. Nem az a lényeg, hogy 2010 előtt ki mit tett, az a lényeg, a mostani kormánypártok mit tesznek - hangoztatta.

A társelnök szerint a Fidesznek és a KDNP-nek meg lett volna a lehetősége arra, hogy olyan stabil gazdaságot építsen, amely válságban azonnali segítséget nyújt a bajba jutottaknak, de nem tette.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente