Ugrás a fő tartalomra

Nagy bajban vannak a magyarországi kisboltok

A kisboltok nem tudnak az egyéb termékeken nagyobb árrést alkalmazni. Az ársapkás termékek minimálisan segítik az infláció visszaszorítását. Az egyeztetések folynak a kormánnyal.

Mint ismert, a friss tojás és az étkezési burgonya bruttó kiskereskedelmi árát a 2022. szeptember 30-i áron maximálják.

Nagy a probléma az ágazatban, már 10. hónapja tart a hatósági ár az élelmiszerekre kiterjesztve, az eddigi 7 termék 2 termékkel bővült - erről Neubauer Katalin Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára beszélt az ATV Start című műsorában. Azt tapasztalják az elmúlt hónapokban, hogy a hét termék minimálisan segíti az infláció visszaszorítását, a legnagyobb probléma a kisboltokban van, mert egy kis alapterületű üzletben, kisebb árbevétellel, kisebb választékkal dolgoznak és nincs arra lehetőségük, hogy a költségeik fedezése érdekében az egyéb termékeken nagyobb árrést alkalmazzanak.

A hatósági ár hónapok óta arról szól, hogy veszteséggel árul a kereskedelem, aki csak most lesz érintett ebben, azt fogja tapasztalni, hogy alacsonyabb áron kell értékesíteni a terméket, mint amennyiért árulja – fejtette ki a főtitkár.

A készlethiány a beszállítóhiány miatt alakul ki, ez a főtitkár szerint lesz is a jövőben, ahogy eddig is volt. Egy kiskereskedelmi egység 590 forintért tud cukrot beszerezni, amit 263 forintért kell árulnia – érzékeltette a veszteség mértékét.

Egyeztetések folynak hetek óta az Agrárminisztériummal és a Miniszterelnökséggel is annak érdekében, hogy a károkat enyhítse a kormány.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente