Ugrás a fő tartalomra

Szociológus: "egy valamire való ellenzék" felhívná a figyelmet arra, hogy miben hibázott a kormány

Az áram árának emelkedése a lakosság felét, a gázáremelkedés a felhasználók 41%-át érinti, derült ki a Magyar Bankholdig felméréséből. A válaszadók több mint felének kihívást jelent az emelkedő rezsiárak kifizetése.

„Piaci árat fizetnek az átlag fölötti energiafogyasztók” – jelentette be július közepén Gulyás Gergely, a kormány akkor úgy kalkulált, hogy a háztartások háromnegyedét nem érinti az áremelés.

A Bankholdig szerint az áramár emelkedése a lakosság felét érinti, a gázáremelkedés 41 százalékot. A válaszadók 59 százalékának jelent kihívást az emelkedő rezsiköltségek kifizetése, átlagban ugyanis 10-60 ezer forinttal növekszik a megkérdezettek rezsiszámlája. A válaszadók 53 %-a, a fogyasztás csökkentésével igyekszik takarékoskodni.

Bali Gábor energiapiaci szakértő azt tapasztalta, hónapok óta szinte mindenki azon gondolkodik, miképp tudna spórolni az energián.

„Voltam egy olyan konferencián, ahol arról volt egy bemutató, hogy az elmúlt két hónapban 10-15 százalékot sőt akár van olyan eset, ahol 20 százalékot csökkent már most a fogyasztás. ez azt jelenti, hogy mind az emberek, mind a cégek azon gondolkoztak már el, hogy mit tegyenek annak érdekében, hogy kevesebbet fogyasszanak” – árulta el Bali.

Az gázár emelkedés a lakhatási szegénységgel érintetteket azért nem érinti, mert náluk a gáz egyáltalán nincs bekötve, sőt még szénfűtésről sem lehet esetükben beszélni, mondta L. Ritók Nóra. Az Igazgyöngy Alapítvány alapítója szerint ezek az emberek lemezkályhákban fűtenek, fával és szeméttel.

„A biciklire fölpakolva viszik a zöld ágakat, aminek a fűtőértéke nem lesz annyi, mintha száraz fával tudnának tüzelni tehát ez a fűtés, félelmetes nem tudjuk milyen telünk lesz, ha kemény tél lesz, akkor szerintem nagyon nagy bajok lesznek” – fogalmazott L. Ritók Nóra.

Somogyi Zoltán szociológus arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába érzik az emberek, hogy rosszul élnek, ezt nem kötik rossz politikai teljesítményhez. Az ellenzék pedig nem hívja fel a figyelmet arra, hogy miben hibázott a kormány - írta az ATV.

„Egy valamire való ellenzék simán mondhatná, hogy lehetett volna az elmúlt 10 év kormányzati politikája az EU-s pénzekből a nyílászárók korszerűsítése, és a fűtésrendszerek modernizációja a választóknál, és ugye ehhez képest hova ment el a pénz” – vélekedett a szociológus.

A Bankholdig felméréséből az is látszik, hogy a válaszadók 41 százaléka tervezi felújítani lakását a rezsi csökkentése érdekében, ezt 52% saját megtakarításból fedezné.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente