Ugrás a fő tartalomra

Szociológus: Orbán Viktor újraválasztásával Nyugaton erősödött a magyarofóbia

A Politico szerint az Orbán-kormány kritikusai máris támadják az MCC terjeszkedését. Egy magyar származású kanadai szociológus úgy fogalmazott: az MCC új brüsszeli központja fel fogja rázni a Magyarországgal kapcsolatos nyugati közvélekedést.

„Az illiberális magyar miniszterelnök, Orbán Viktor által finanszírozott kulturális és politikai műhely e havi indulásával megzavarja a brüsszeli ökoszisztémát” – idézi a Politico a nyugati ellenzők kritikáját.

A portál szerint a budapesti Mathias Corvinus Collegium brüsszeli ága vitatott módon kapott több milliárd forintot Orbán kormányától. Abból a célból alapították, hogy saját megfogalmazásuk szerint „alternatívát kínáljanak Európa polarizált kultúrájának” – említik. 

A magyar–kanadai akadémikus, Frank Füredi, az új telephely igazgatója a Politicón megjelent írásában kiemelte, hogy Orbán Viktor áprilisi újraválasztása óta a magyarellenes érzelmek erősödtek, a brüsszeli műhely erre reflektálva nyílik meg - írta az Index.

"Érett, átgondolt vitát kíván előmozdítani a kontinensen uralkodó kulturális feszültségekről" – húzta alá Frank Füredi, aki a drezdai egyetem kutatási igazgatójával, Werner Patzelttel együtt vezeti majd a központot. 

"Magyarországot azon egyszerű oknál fogva utálják a Nyugat kultúraharcosai, mert meg meri kérdőjelezni a poszttradicionalista, identitáspolitika által fűtött világképüket" – emelte ki a magyar származású szociológus, aki úgy véli, hogy az MCC Brüsszel előmozdítja, hogy a nagyrészt homogén Európa-párti gondolkodást megtörjék, és sikerüljön megváltoztatni a negatív nyugati vélekedést. 

Az Orbán-kormány kritikusai az LMBTQ-jogok hátráltatása és az EU-val folytatott jogállamisági viták említésével támadtak vissza. 

„Az MCC eszközzé vált a szélsőjobboldali politikai erőtér előretörésében Brüsszelben” – reagált Ujhelyi István a Politicónak. 

"A projekt kudarcra van ítélve Orbán brüsszeli »szélsőséges elszigeteltsége« és a magyar fiatalok nyugati orientációja miatt" – nyilatkozta a lapnak Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője. 

Frank Füredi szerint ezek a hangok csak azt támasztják alá, hogy az európai emberekben létezik egy alaptalan félelem, hogy kiderüljön, mi aggályaik alapja. Egy átfogó projekt keretében évente végzett felmérés után közzé fognak tenni egy úgynevezett félelem-barométert. „Ez felvázolja azokat a kérdéseket, amelyek az embereket a különböző európai országokban foglalkoztatják” – árulta el a lapnak. 

A Politico az MCC kuratóriumi elnökének, Orbán Balázs szavait is idézte, aki az új brüsszeli központjukról azt mondta, hogy ez kulcsszerepet játszik abban, hogy Magyarország szellemi erőművé válhasson, a nemzetközileg elismert akadémikus vezetésével ezt segíti elő. 

Bár hivatalosan az MCC Brüsszel november 15-én nyílik meg – egy, az Európa jövőjéről szóló nemzetközi konferenciával, ahova többek között Lengyelországból, Olaszországból, az Egyesült Királyságból és Magyarországról érkeznek előadók – már most is foglalkoztatnak egy maroknyi embert: a kommunikációs igazgató mellett két kutató és adminisztratív személyzet már napi feladatokat végez a rue des Poissonniers 13. szám alatti épületben – írja a lap. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente